Medelklassens undergång?

Trots sporadiskt arbete börjar jag komma in i semester-mode. För mig innebär det vin till lunch, brist på rakning, burköl och att jag byter kläder (kalsonger inkluderat) allt för sällan…. Fräsch snubbe? NOT!

Men det innebär också att tankarna kan flöda ostört och ta några varv extra i hjärnans vindlingar. Och ju mer jag tänker, desto mer pessimistisk blir jag i synen på framtiden. De flesta människor jag har i min närhet är teknik-bejakande människor med ett någorlunda starkt digitalt och socialt inflytande. Få är de som skulle ifrågasätta teknikens framfart och möjligheter.

Konsekvenser
Men jag tror inte riktigt vi kan överblicka det som händer i världen just nu. Jag skrev tidigare att Internet bär skulden för recessionen i väst och jag skulle vilja dra den tesen längre. Kodak hade tusentals människor anställda och var värt en ansenlig summa pengar. Idag är Kodak bankrutt. Dagens Kodak heter Instagram och hade vid försäljningen till Facebook bara några få anställda. Det blir en extrem ekonomisk koncentration till några få, istället för lön till tusentals anställda.

 u3

Annledningen till att Instagram-modellen fungerar är att valutan är information från/om många. Information som människor som de som arbetade på Kodak ger bort gratis! Om nu valutan är information och det som skapar så starka företagsvärden, varför ger vi människor bort det gratis?

Tekniken förgör?
Precis som många andra, brinner jag för den teknikrevolution som sker inom Google’s förarlösa fordon, robotrevolutionen, 3D printing, uppkopplade prylar etc. Men det kommer till ett pris. Alla dessa exempel förgör den modell som skapat en ekonomisk medelklass.

När vi/jag talar engagerat om digital disruption med lystna ögon, tänker jag sällan på konsekvenserna. Precis som produkter digitaliseras och upphör, kommer mängder av yrken att gå samma väg.

u

Vad händer när merparten av medelklassen möter arbetslöshet och vi får en ekonomisk koncentration till några superrika Instagram-grundare? Det är också intressant att denna fråga ställs av mig, som är kapitalistisk i varje DNA-molekyl. Men jag är inte helt säker på att vi vill möta en framtid som påminner om ett globalt Detroit eller Grekland.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Medelklassens undergång?

Leave a Reply

Your email address will not be published.