Steve Jobs polotröja

Steve Jobs hade samma typ av svarta polotröja vid i stort sett alla sina framträdanden. Men innan vi kommer in på det så skall vi komma ihåg att vi aldrig har konsumerat så mycket varor som vi gör nu. Kedjor som H&M, Gina tricot och Dressman fullständigt kräks ut ”mode” till trendängsliga konsumenter. Vi kan köpa klädesplagg för mindre än 100 kronor, som modetidningar berättat för oss är rätt. Vi köper, slänger, köper nytt.

New york
Jag tillbringade påskhelgen i New york. Där tvingade jag min fru och två döttrar att besöka butiken för en av mina favoritdesigners, Issey Miyake. Efter ett ändlöst letande på udda bakgator, når vi butiken och möts av en herrkollektion helt sydd i papper! En diskret titt på prislapparna adresserade att vi nog bara var där för att titta….  Som den oansenliga, medellösa konsult jag är, får jag göra mina Issey Miyake-köp på rea.

issey

Vi saknar själ
Det är alltså två helt olika sätt att tillfredsställa ett behov. Jag tycker att tillgången på billiga varor i Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet har gjort att vi släppt ALL form av respekt för genuin design och hantverk. Istället verkar vi mest drivas av en modemässig masspsykos som hjälper till att tvätta bort varje uns av personligt uttryck.

När jag lyssnade på programmet Stil, med Susanne Ljung fick jag ännu mer perspektiv. Att lyssna på den svenska tjejen, Ulrika Elovsson, som fick jobb på Issey Miyake var en total fröjd. Snacka om intellektuell kreativ integritet! Vill man förstå vad som ligger bakom god form på riktigt, så lyssna på henne och den behagligt kompetenta Susanne Ljung!

Jag hoppas att vi skall komma tillbaka till en respekt för formgivningsdjup och hantverkstradition. Lyckan av att köpa en top för 59 kronor varje vecka slickar möjligen de trendängsliga såren, men är förödande för miljön och det personliga uttrycket.

jobs

Just det..
Steve Jobs polo kom alltid från Issey Miyake….

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Steve Jobs polotröja

  1. En gentleman handlar inte kläder från desajners.. Man handlar av skräddare.. Alla vet dessutom att Jobs var en stillös slusk, rik men utan stil..

Leave a Reply

Your email address will not be published.