Om du avskyr bilderna på min blogg

Jag får en del synpunkter på mina bildval i min blogg och mina presentationer. Några blir ganska provocerade och för andra väcker dom avsky samt irritation. Någon annan ser det som ett simpelt sätt att försöka skapa uppmärksamhet.

När jag var 13 år och tvingades åka med till landet så mutade mina föräldrar mig. Jag fick en LP-skiva och en tidning. Snacka om nerdigt, men tidningen var Aktuell fotografi. I det numret presenterades fotografen Joel Peter Witkin. Sedan dess har jag varit foto- och konstintresserad.

I stort sett all konst jag tycker om är mer eller mindre provocerande. Men varje bild berättar en historia som är större än bilden i sig. I en tid av lättsmält infographics och ytliga snabba summeringar orkar få ta sig bakom kulisserna. Men tar man sig bakom ytan så väntar en fantastisk värld. En värld av förståelse, oförståelse och eftertanke.

witkin2

Joel Peter Witkin
Joel Peter Witkin fotograferar ofta döda människor eller människor med extrema alternativt vanställda kroppar. Vi förfasas. Men Witkin ifrågasätter det kroppsliga idealet och den normativa synen på hur vi betraktar människor. Vad är vackert, vad är fult. Jag kan rekommendera The bone house, som är en av de vackraste böcker som någonsin gjorts.

Baj

Enrico Baj
Enrico Baj är en konstnär som jag varit besatt av sedan sena tonår. Han hatade fascismen och gjorde ofta nidbilder av diktatorer. Jag satte till och med in en annons i Svenska dagbladet för att se om någon kanske sålde hans konst. En pensionerad assistent till den legendariska advokaten Henning Sjöström svarade att hon hade några tavlor på vinden, som han gett bort till henne. Efter krypande på hennes vind fick jag köpa tavlorna som varje dag jag ser dom skänker mig lycka.

Det är så lätt att dra snabba slutsatser av hur människor ser ut, vad dom säger och vad dom tycker om. Det är så lätt att förkasta och avsky konstnärer som bryter gränser, provocerar och upprör.

Tänk dig själv en värld helt utan dom som inte passade in. Hur kul skulle den vara? Hur progressiv skulle den vara? Hur innovativ skulle den vara? För min del skulle den vara avskyvärd!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *