Spännande företagskultur!

Om det nu är så viktigt med personligheter som jag skrev nedan, varför är det då så få företag som uppmuntrar och skapar en sådan företagskultur?

Det är självklart en större utmaning att hantera ett företag fullt av fritänkande personligheter än en massa av grå robotar. Men vill vi ha en företagskultur som präglas av innovation, ambition och även produktivitet, så är det knappast massan av grå robotar.

ufrm

Vi är människor
Jag tycker att det är så sorgligt när individer som har en spännande stark personlighet privat, helt släpper den så fort dom kommer till jobbet. För förhoppningsvis tror du på det du jobbar med och byter inte bara 8 timmars tid mot 8 timmars betalning. Finns inget värre än ”jaha vilket kostnadsställe skall jag sätta detta på då”.

Vi som brinner för något, ringer hem och säger att ”vi skall jobba över för att en så cool kampanj måste bli klar till imorgon” eller ”vi måste bli klara med testerna för en ny cancermedicin”. Inte fan ringer vi hem och säger ”jag är kvar en stund för att öka börsvärdet för vårt bolag”. Vi tror på det vi gör och att det har en mening! Många av den sorten skapar ett högre börsvärde 🙂

Kulturen
Som företag måste vi uppmuntra individen före kollektivet. Kollektivet finns där ändå. På det sättet får vi spirande människor som befruktar varandras idéer, respekterar och utnyttjar olikheter.

Men för att det här skall funka måste det till en kombination av att företaget odlar den kulturen och en viss personlighet från den anställde.

Attityd
Jag har ett favoritmärke när det gäller kläder, nämligen Commes des Garcons. Dom gör ganska extrema kläder och i ärlighetens namn kanske inte anstår en person i min ålder. Och inte sällan får jag någon halvt nedlåtande kommentar av någon som blir provocerad.

cdg

Men det kommer alltid att finnas individer som blir provocerade av allt som är ”udda”. Oavsett om det gäller kläder, åsikter eller beteenden. Med för mycket av den attityden, så tycker jag att man har misslyckats totalt med företagskulturen.

I naturen dödar djur allt för udda fysiska företräden. Det räcker att man sätter lite röd färg på en skata, så hackar dom andra ihjäl den. Men vi är ju för i helvete inte skator?

Företagsledningen
Företagsledningen har som sagt ett stor ansvar för vilken kultur som skapas på företaget. Personligen så tror jag att det är viktigt att dom har modet att odla en färgstark kultur av olikheter som respekterar varandra. Jag tror att det är en lönsam idé!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Spännande företagskultur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *