När ser vi nästa krig i Europa?

Det finns en ganska obehaglig historisk erfarenhet. Nämligen den att alla utdragna lågkonjunkturer alltid slutat med krig. Vi har genomlevt en av historiens värsta lågkonjunkturer under ganska lång tid nu…..

Vi har ett Ryssland som investerar enormt i sitt krigsmaskineri och enligt partiledardebatten följer kanske Sverige efter. Vi har inte längre en naturlig G8 ekonomi, med USA som världens självklara polis. I den grad vi har det så är det en chimär. Jag har full förståelse för USA’s avståndsstagande från exempelvis kriget i Syrien. I de flesta konflikter är alla andra antingen ointresserade eller handfallna.

cpt

Läste en spännande artikel på samma ämne (tror det var HBR) där man hade studerat demografin hos de länder som varit aktiva med att starta krig. Åldersdemografin är alltid ung. Vad vi alltså skall hålla ögonen på är länder som drabbats hårt av recessionen och som samtidigt har en ung befolkningsstruktur. Är det kanske något sådant som kommer att avsluta den dynasti vi har just nu?

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “När ser vi nästa krig i Europa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *