Generation NEET

I dagarna larmade arbetsförmedlingen i en rapport om den stora grupp unga som inte finns med i några system eller åtgärder. Det här är inget unikt för Sverige, utan ett problem för hela Europa och många delar av världen. Det går under benämningen NEET för ”Not in Education, Employment, or Training”.

När man är ung skall man vara full av framtidstro, kreativitet och livsbejakande attityd. Det lär inte vara lätt att känna så för den här gruppen. Hur kommer den här gruppen att åldras? Hur kommer dom att fungera i samhället? Unga, arga pojkar, helt utan framtidstro. Unga, desillusionerade flickor, förevigt förpassade till lågbetalda och oflexibla servicejobb.

16

Parallella ekonomier
Dynamiken i ett lands eller stads handelsekonomi har ofta setts så här:

  • På stormarknaden är en burk läsk billig (10 kronor). Detta på grund av skalfördelar vid inköp etc.
  • Där stormarknaderna inte finns (i city-kärnan etc.) är en burk läsk dyr (22 kronor). Pressbyrån och Seven eleven kan ta ut högre priser, tack vare tillgänglighet etc.

Det som har hänt är att den här modellen inte riktigt gäller längre. I Malmö centrum kan jag köpa en burk läsk för 10 kronor eller mindre! För att kunna göra det måste man skära i operativa kostnader.  Här tror jag att många av gruppen ovan befinner sig.

Industrin flyttar hem
Man talar ofta om en nyrenessens för industrialismen. Att allt fler kommer att ta hem sin produktion från Asien. Kommer vi då inte kunna anställa lågutbildade igen, precis som på 50-60-talet. Men så är det inte! Enkla jobb finns inte längre och kommer aldrig att komma tillbaka. Inte ens i industrin!

Vi har legat på latsidan när det gäller produktionseffektivisering, för vi har haft kineser som har varit så billiga. Men jag tror att effektiviseringen av produktionen kommer att ta fart i samband med att produktionen kommer hem. Då blir det istället ÄNNU färre ”enkla” arbeten kvar.

Innovation
Jag tror att det enda vi kan göra är att odla en mentalitet av framtidstro genom att odla innovativa idéer.  Där grupper som har svårt att få jobb ser en faktisk möjlighet. Att det sedan finns en mottagare för alla kreativa, spännande affärsidéer. Annars får vi en jäkligt stor äldre NEET-grupp, som antingen säljer läsk, städar svart eller slår folk på käften.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.