Hur vill du dö? (Dying experience management)

Hjälpte en kollega att göra en timeline idag. Där ingick aktiviteter, beslut och milestones. Motsvarande timeline kan ju göras över livet. Problemet, eller kanske snarare lyckan, är ju att den oftast inte går att planera i detalj. Det finns dock en obönhörlig sanning; det finns en start och ett slut…..

Läste för tid sedan en intressant artikel av Pulitzer-vinnaren Ellen Goodman angående vårt förhållningssätt till den sista aktiviteten i livets projekt…. Jag är inte speciellt tilltalad av tanken på att dö. Jag njuter av alternativet varje dag! Men vi har ett underligt förhållningssätt till denna företeelse. Åtminstone i den sekulariserade,” friska” västvärlden.

ddd

Döden
När man dör fattar omgivningen massor av oåterkalleliga beslut. Beslut vi ofta fattar på extremt dåliga grunder. Hon (författaren) anser att vi i högre grad borde diskutera sättet vi skall dö. Hur ser vi på livsuppehållande aktiviteter? Hur ser vi på donation av organ? Vår kostnad för hälsovård spenderar vi nästan uteslutande under det sista levnadsåret. Gud förbjude denna tanke, men finns det pengar att spara här? Hon skrev vidare att de som led av exempelvis obotlig cancer och som har kontroll över sin ”dying experience” levde betydligt längre.

Kanske något att ta upp med partnern och barnen under fredagsmyset och taco-dinnern?

Livet
Det finurliga är att om det skall finnas död, så måste det finnas liv. Och går vi tillbaka till projektmetaforen så ansvarar vi till 100% för hur vi vill att det projektet skall gå. De projekt jag genomfört genom åren har många gånger gått bra, men i ärlighetens namn inte gjort något större avtryck för världen vi lever i. Heter du inte Mandela, Ladin, Lama eller Hitler i efternamn så gäller det sannolikt dig också.

Nyckeltal
När det gäller ”projektet livet” så tror jag att många av oss gör ett fundamentalt fel. Vi mäter det projektet med helt fel nyckeltal. Men ju längre fram man kommer i projektet, desto mer inser man att nyckeltal som ekonomi eller status har en begränsad effekt på projektets verkliga framgång.

Filosofin har länge debatterat den faktiska meningen med livet. Och det jag tror livsprojektet har gemensamt med alla andra projekt är att det framgångsfaktorn ändå är någon form av förändring för någon, några eller något. För din partner, dina barn, din bästa vän eller kanske en större grupp.  Jag har svårt att tänka mig något värre än att vi stänger projektet och inser att våra nyckeltal varit ”likes” på Facebook eller ”status” via en fin bil.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.