Behövs en egen teknikarena för kvinnor?

Jag kan finna det en smula irriterande när kvinnor skapar mängder med egna forum som är genusstrikta.  Inom i stort sett varje område finns det en förening eller sammanslutning som heter tjej-X eller kvinno-X.

Min irritation kommer inte ur att dessa forum skapas, utan att kvinnorörelsen jobbar för att riva ned och klaga på många manliga motsvarigheter. Klaga på att dom är exkluderande och omoderna.

Det knorras över att dom behåller sunkiga “gubbiga” maktstrukturer, vilket sannolikt delvis är korrekt. Men det blir precis lika patetiskt med en ”tjej”-grupp bestående av pensionärer som exkluderar män.

xabs

MEN
Det är som vanligt inte svart eller vitt. Tro det eller ej, men det är fortfarande, 2013, svårt för kvinnor att hävda sig i den mest teknikstinna delen av IT-branschen. Många manliga teknik-nerdar har ingen tradition att värdera kvinnors syn och angreppssätt på tekniken. Det obehagliga är att det verkar även gälla unga män som är teknik-nerdar.

För en kort tid sedan var det ett hackathon i Berlin som bara var för kvinnor. Efter att ha läst lite om det så inser jag att det kom fram helt andra typer av resultat än det traditionellt gör på dessa evenamang. Det var anordnat av en spännande grupp som heter Berlin Geekettes som bara består av ”Geek-brudar”. Jag förstår dom och jag lovordar initiativet. Och precis som inom alla andra yrken kommer tjejer att gå om killar här också. Gå om för att dom är intellektuellt, evolutionärt betydligt bättre anpassade för vår affärsmässiga omgivning just nu.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *