Världens rikaste & utbildning

Har just läst igenom senaste numret av Forbes. Där presenteras de rikaste personerna i världen. Jag tar ofta mina döttrar som exempel och jag förstår att den som läser spyr på det. Men dom är viktiga för mig.

Min skoltrötta 17-åring utmanar mig ständigt om värdet av hennes utbildning. Trots falnande auktoritet håller jag fortsatt emot. När jag läser artikeln i Forbes noterar jag att många av dessa über-rika har några år på nacken. Alla har dom en fin universitetsexamen i bagaget.

zzz

Men när jag läser om de ”yngre” (40-50 år) är de nästan uteslutande ”drop outs” från universitetet.

Kunskap är definitivt något annat än pengar. Men var går min gräns för utbildnings-koketteri? Har jag en romantisk syn på polariseringen mellan bildad och obildad. Vem har det “fina” jobbet och vem har det “fula”?

Varje utlandssemester ryser jag av oligark-liknande individer som befäster bilden av den nyrika, arroganta, obildade ryssen. Är det ett sätt att klia min egen socialt konservativa rygg?

Är den syn vi har på bildning ett sätt konservera ett exkluderande av vissa egenskaper och personligheter?

Många frågor och få svar i detta inlägg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.