Robotar, en riktig hype!

För snart tre år sedan skrev jag ett inlägg om vad som avgör din karriär. Dvs om ditt arbete kan göras med hjälp av en dator eller i ett billigare land. Det är dags att revidera det inlägget till robotar.

Jag kanske är sist på bollen här, men det känns som om robotar kommer att bli nästa stora hype. Man läser om det överallt och allt mer ”creddiga” personer och media tar upp frågan. Bara den senaste veckan har jag läst otaliga artiklar och två podcasts; BBC Click och How stuff works.

Ägnade det därför en tanke i helgen och slutsatsen är att det faktiskt inte är så konstigt. Dom smyger nämligen på oss! Om vi tänker på utvecklingsdrivet inom sensorer, M2M, Internet of everything etc så håller vi på att skapa delarna till en robot. Eller vad är en robot?

Jag har skrivit om det tidigare MEN tänk bara på hur ofta du ger en produkt ett namn! Nästan alla döper sin Automower gräsklippare. Det är ett steg närmare en robot. Ett förmänskligande….

Robotar börjar även bli en del av vår vardag. Robotgräsklippare och robotdammsugare är ganska självklara i vår vardag.

rbt

Tror kanske att man skulle kunna titta på förloppet där repetitiva arbetsuppgifter flyttar till låglöneländer för att nu flytta till fabriker av robotar.

Många av oss ryggar lite för tanken på robotar. Särskilt när dom NÄSTAN ser ut och beter sig som människor. Robott-kreatören Masahiro Mori myntade ”The uncanny valley” för detta.

Såg även att det fanns en fetisch för robot-porr.. Det innebär att mina mest dirty tankar är rätt rumsrena!

Läskiga robotar
Kolla på roboten Boston dynamics Big dog. Jag kan se framför mig hur någon snor-rik knarkhandlare i Colombia köper några stycken och bestyckar dom med lite smått och gott. Fy f.. så läskigt!

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Robotar, en riktig hype!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *