Hästkött & ekosystem

Nu känns det som den värsta explosionen om hästköttet har lagt sig. Ett sista dödsryck från kvällspressen var att höstköttslasagnen skulle skänkas till samhällets hemlösa. För min del kunde dom gärna skickat det till mig! För i ärlighetens namn var det ju inte maten det var fel på, utan innehållsförteckningen.

Naturens ekosystem
Om en art dör ut eller minskar drastiskt, så brukar man forska på orsaken. Om exempelvis en viss insekt försvinner så kan det vara en kedjereaktion i många led. Typ en uggla minskar i antal, det gör att råttorna ökar, vilket i sin tur gör att råttorna äter upp just denna insekts boplats så att dom inte kan skydda sig och dom dör ut. Sannolikt ett exempel som suger av guds nåde.

Horse-Meat

Företagens ekosystem
Vi är alla en del av ett ekosystem och som företag måste man veta hur det företagsmässiga ekosystemet ser ut. Saker som inte sker i ens omedelbara närhet kan få konsekvenser i många led.

2 exempel:

  1. Hästköttsskandalen påverkar väldigt många i ekosystemet. Distributörer, butiker, konsumenter, restauranger, slakterier, etc etc. Hästköttskandalen är ett exempel på en atombomb i livsmedelsbranschens ekosystem. Många “arter” måste återhämta sig efter en sådan DDT – attack…
  2. Exempel 2 som kanske är ännu mer intressant är när något förändras och man vet inte varför. Man tappar kunder trots att man upplever att man levererar en bra kundupplevelse. Kanske har det då hänt något längre bak i ekosystemet. Kunderna kanske har hittat ett helt nytt substitut från en helt annan bransch som löser behovet, men på ett helt nytt sätt.

Många stora företag har en tendens att se sig som starka vithajar eller lejon i ekosystemet. Men ekosystem är ömtåliga och alla delar en förutsättning för liv. Arrogansen hos många stora företag gör att dom riskerar att bli en utdöd fosil. Arrogansen gör också att man missar att se förändringar i ekosystemet tidigt. Historien visar många arter som vuxit sig så stora att dom blivit trögrörliga och sedan sakta dött ut. Darwins teori att anpassa sig gäller!

Har respekt för alla delar i ditt ekosystem!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Hästkött & ekosystem

Leave a Reply

Your email address will not be published.