Har du gett ditt barn dåliga gener?

Vi lever i en tid där ”on demand”, personalisering och skräddarsytt är självklarheter. Vi ser en ”maker movement” med 3D-printing som börjar nå de stora massorna. En rörelse som får oss att tycka det är självklart att reproducera allt. Precis som vi vill ha det.

Vår syn på estetisk kirurgi har också förändrats, där ett hängande bröst eller sned näsa måste åtgärdas. Mer eller mindre genmodifierade grödor är redan självklarheter hos vissa producenter och vi konsumenter har ett begränsat intresse.

gen2

Vår mänskliga reproduktion
Hur kommer allt ovanstående att påverka vår syn på vår mänskliga reproduktion? Vi har redan nu ganska bra verktyg för att påverka det naturliga urvalet.

Vi som inte fötts in i ovanstående värld har kanske en annan syn än kommande generationer på etiska frågor. Exempel på det kan vi se i synen på skönhetsingrepp. Dom kommer dessutom sannolikt leva i en 100% sekulariserad värld, kanske helt utan religiös värderingsgrund. Idag kan vi “välja bort” barn ned extrema handikapp, men många av oss är kluvna inför var gränserna går.

Var kommer gränserna för att ”välja bort” ligga? Kommer vi i framtiden att ha barn som skäller ut sina föräldrar för den dåliga DNA-smaken? Nu kan vi flintskalliga bara bittert konstatera att vi drog nitlotten i DNA-lotteriet.

Teater Giljotin tar upp ämnet i den kommande pjäsen ”Den naturgivna ordningen”.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.