Kinas kolonialisering av Afrika

Ser för andra gången UR’s dokumentär om ”Afrikas nya härskare”. Jag har i åtskilliga inlägg skrivit om min tro på Afrika som framtidens kontinent. Hur en ny generation duktiga, välutbildade Afrikanska killar och tjejer skapar världens snabbaste tillväxtekonomier.

Men när jag ser dokumentären ser jag, framförallt svarta män som enligt mina Europeiska vita medelklassögon, verkar rätt puckade i skallen. Man får känslan av att en stor del av befolkningen verkar vara helt i avsaknad av ansvarstagande och vilja till ”driv”. Helt enkelt så som de mest hårdbarkade rasisterna beskriver utomeuropeer i allmänhet och svarta i synnerhet. Dvs extremt långt ifrån min bild av Afrika som tillväxtland.

svrta

Kina
Istället ser jag Kineser kolonialisera Afrika. Med nyvunna kapitalistiska vinstlotter och löften om välstånd samt ny infrastruktur kämpar man för att hitta grundämnen som rättmätigt borde tillhöra landet. Jag ser en Afrikansk arbetarklass “glatt” underkasta sig Kineser på samma sätt som deras förfäder underkastade sig Belgare, Holländare och Engelsmän. HALLÅ Afrika!!!

Kan någon förklara?
Är det någon som kan ge mig namnet på någon Afrikan, en bok eller en blogg som kan förklara för mig varför stereotypen av Afrika vidmakthålls och varför Afrikaner själva verkar “underhålla” myten om ”negern” som slav åt andra?

I rasismens Sverige är detta sannolikt en ganska “pissnödig” diskussion. Men det skiter jag blankt i för jag är 100% färgblind i synen på, och respekten för andra människor.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.