3 exempel på hur Internet gör dig inskränkt

 Vi talar ofta om Internet som en fantastisk källa till information. Och det är det, men jag tror också att det har skapat en inskränkthet av guds nåde.

Exempel 1
Vi har slutat konsumera ”tablå TV” och allt mer media konsumeras ”on demand”. Vi kan välja bort allt som inte intresserar oss. Kidsen spyr på sådana som mig som talar om hur vi tvingades se Ungersk dockteater eller historieserien “Det var en gång”på tv. Allt sådant kan man välja bort till förmån för Paradise hotel…

Exempel 2
Vi konsumerar inte längre radio på samma sätt som tidigare. Musikguiden soul laddas ner som podcasti övrigt gäller Spotify. Ett Spotify som blir allt mer socialt och där man hämtar spellistor från någon som tycker exakt som ”jag”. Det innebär att vi inte behöver utmana vår musiksmak med en alternativ musikgenre.

Exempel 3
I den digitala sociala sfären interagerar man nästan uteslutande med människor med samma åsikter och värderingar. På Twitter följer man enbart människor som delar samma verklighetsuppfattning, politiska syn och värdegrund som en själv. Bloggar man följer är nischade mot det som intresserar just mig. Oliktänkande väljs bort med ett klick.

ungrs

Varför?
Trots mångfalden som Internet medger fokuserar vi uteslutande på att få våra egna åsikter och värderingar bekräftade. Med antalet Internetanvändare är det inte svårt. Inte ens för mig….

Idag såg jag att Twitter-kontot ”Klasshat” följer mig! Det är en motpol som heter duga! Jag skickade en uppkäftig Tweet till dom för en tid sedan och nu följer dom mig. Det kan möjligen vara ett misstag, men det är PRECIS som ”Klasshat” vi måste göra. Vi måste försöka ta oss ur våra inskränkta, uniforma ryggdunkarkretsar. Det botar trångsynthet och om inte annat så lär du känna din ”fiende”.

Om vi ägnar all vår tid åt att få våra åsikter bekräftade så skapar vi en illusion om att allt vi tänker är rätt. Då växer vi knappast som människor!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “3 exempel på hur Internet gör dig inskränkt

Leave a Reply

Your email address will not be published.