När det coola blir nyttigt!

Det finns så många ”buzz-words” som har en tendens att bli provocerande. Inte minst för mitt favorit-hatobjekt, ingenjörerna….. Men jag vill ge dom rätt på en punkt. Det blir lätt buzz eller coolt för sakens skull. Skrapar man på ytan kan få personer framställa det reella värdet med olika ”hypes”.

Vi, anti-ingenjörerna, borde pladdra mindre om coola företeelser och istället omvandla det till den faktisk nytta det erbjuder.

Augmented reality
Augmented reality eller förstärkt verklighet som det heter på svenska är ett område som ofta framställs som ett viktigt element inom gamification. Vad man glömmer är att det kan användas inom flera praktiska områden. Företag forskar för att det skulle kunna underlätta för människor med förståndshandikapp att bättre förstå sin omgivning. Eller att du är utomlands och håller upp din telefon och får alla skyltar på rätt språk.

Kanske inte det mest nyttiga, men tänk dig att du på resa kan se filmer som spelats in på de platser du besöker. Kolla videon nedan.


 

Internet of everything
Vi tenderar också att vara besatta av hur man kan kommersialisera allt. Vore bra om vi ibland kunde se bortom ”kränga varor och tjänster som ingen behöver”. Internet of everything kommer kunna göra så fruktansvärt mycket gott. Framför allt inom sjukvård, hållbarhet, stadsförnyelse etc. Om sedan resultatet blir att någon tjänar pengar så bryr jag mig inte!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “När det coola blir nyttigt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.