Kartor och punktering

Det är tidig måndagmorgon, det är mörkt och jag sitter i bilen med snögloppet mot vindrutan. Stackars jävel tänker kanske en del. Men det är varmt i bilen och jag har den sedvanliga muggen kaffe i armlängds avstånd. Ur högtalarna strömmar det senaste numret av Fast Company och dom talar om mobilitet. Striden mellan de stora drakarna som Google, Apple, Microsoft och Nokia.

Bland annat talades det om slaget om mobila kartor. Och det är såååå rätt. Tänk plats. Tänk sedan PLATS! Google vann slaget om ”vad”. Facebook vann slaget om ”vem”. Vem kommer att vinna slaget om ”var”?

”PLING!”
Det karakteristiska plinget som så ofta skvallrar om att jag har lite bensin kvar är något helt annat. ”Du har för lite luft i höger bakdäck”. Jag uppmanas att sakta ner farten och köra till närmsta däckverkstad.

fltire

Jag tar telefonen och söker efter däckverkstad i närheten av var jag är. Jag får förslag och tar mig dit. Med vägbeskrivning och allt. Det fanns några olika alternativ.

Framtiden
Detta är bara preciiiiiis i början av de digitala kartornas roll. När kartografin började långt före kristus öppnades nya möjligheter att resa, driva handel etc. Vi kommer att se samma explosion nu. Kartorna (läs;plats) kommer att påverka oss mer än vi anar och den som får kontroll….. Huuuu. Kartorna kommer bland annat att ligga som bas för ”självnavigerande” bilar i närtid. Det kommer att påverka affärsmodeller, marknadsföring, ALLT.

Tänk kombinationen plats, människa, saker! Den svaga länken i min punktering var ”sak”. Min biljävel skulle berättat var den närmsta däckverkstaden låg i samma ögonblick som den varnade! Den skulle koppla upp sig mot däckverkstaden som hade lediga tider och som var partner till mitt försäkringsbolag. Kedjan hänger ihop, processerna blir längre och längre.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.