Ingenjörer… 2013

Jag ”klickar” sällan med ingenjörer, eller rättare sagt, dom ”klickar” inte med mig. En av mina styrkor är att se samanhang som bildar något nytt. Merparten av det jag gör och skapar kommer från en maggropskänsla och ofta får jag rätt, men inte alltid.

Så varför denna sliskiga förhävelse? Jo för att ingenjörer inte ger mycket för mina egenskaper. Dom vill testa sina hypoteser mot något mätbart. Något som det finns ett färdigt svar på. Dom värderar matematik och logik, långt över kreativitet! Jag respekterar dom för det.

rgt

Men jag tycker att ingenjörskonsten borde respektera den andra sidan lite högre. Dom och hela vårt samhälle värderar logiken högre än intuitionen. Och 2013 är det inte bara orättvist, det är fruktansvärt dumt!

R&D
I stort sett alla producerande företags utvecklingsavdelningar har en extrem press att vara innovativa.  Idag ligger konsumenterna inte sällan före företagen i utvecklingstänket. Mobiltelefonbranschens korta livcykler och kundernas krav på ständigt nya modeller kommer att ”drabba” alla branscher.

Det innebär att R&D måste anpassa sig till detta nya förhållningssätt. Det går inte längre att 90% ingenjörer testar tekniska hypoteser mot sina egna värderingar. Många produkter är tillräckligt bra för att ökad prestanda inte är en differentieringsfaktor.

Jag tror att kloka R&D-avdelningar omfördelar kompetensstrukturen, mot en större kompetensmångfald. Star Trek-figurer på skrivbordet och HTC-telefonhölster behöver blandas ut med lite antropologer, etnologer, sociologer samt kanske en och annan höger hjärnhalva.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Ingenjörer… 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published.