Är det kanske för lite näthat?

Sedan Uppdrag granskning’s förmedling av näthatet har jag följt kulturelitens företrädare tävla i fördömmande av människors vulgärretorik i kommentarer och sociala medier.

Jag tycker självklart inte att det är speciellt rumsrent att programledare skall ”knullas sönder med basebollträ”. Det är dessutom olagligt att mordhota människor.

MEN kultureliten och de journalister som har ett tolkningsföreträde via media skräms kanske av åsiktsdemokratiseringen som Internet bidragit till. Det i stort sett ensidiga förtryck som samlad media utövar mot Sverigedemokrater får självklart en reaktion. En reaktion som, inte helt otippat, yttrar sig i just vulgärretorik.

På samma sätt som intellektuella statusmarkörer, tolkningsföreträde och översitteri retat gallfeber populasen i hundratals år så får det till slut effekter. I Paris 1789 eller Ryssland 1917.

Jan Guillou har sannolikt helt rätt att näthatet bottnar i socialt underläge. Men det är ju precis så det fungerat inom politiken i hundratals år. Problemet för kultur- och mediaeliten är att Internet demokratiserat det fria ordet och förmågan att uttrycka det.

Internet är bara nyckeln till Bastiljen!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.