Skall du göra EN sak 2013, gör detta!

Det har talats ganska mycket om Internet of things den senaste tiden. Ingenjörerna talar om ungefär samma sak, men dom kallar det M2M (machine to machine).

Det som är riktigt kul, spännande och fullt av möjligheter är om vi tänker kombinationen av uppkopplade människor, uppkopplade produkter och uppkopplade platser.

Var för sig är det intressant om du vill vara ”industriarbetare”, men vill du vara med i något nytt som händer så tänk kombinationen.

iot

Möjlighet!
Ta din affärsmodell och tänk på hur kombinationen av dessa saker påverkar den. Jag LOVAR att det kommer att uppstå magi! Blunda och antingen hamnar du i en Teletubbie-värld. Allt är rosa och det hoppar runt söta kaniner. ELLER så hamnar du i den nionde  kretsen i Dante’s inferno. Var du hamnar beror på vilken inställning du har till detta. Skulle du mot förmodan se Hin håle gnaga på Judas ben, så föreslår jag ett samtal till farbror Gilbert eller någon annan lämplig konsult som kan dra upp dig till guds herravälde.

Tänk så här
Det fullständigt vidriga sättet du använder Facebook på idag kommer förändras och inkorporeras i de andra delarna. Idag laddar du upp bilder på en starköl  i motljus på skidsemestern, eller en förljugen bild av det mysiga julstöket med barnen. Du kommer sannolikt fortsätta med det, men din bil kommer att påminna dig om oljebytet eller däckbytet (en uppkopplad sak). Din favoritkrog kommer att påminna dig om att du har bokat bord för imorgon (en uppkopplad plats).

TÄNK INTE på sociala nätverk som människor som talar med människor. Tänk det men tänk också att människor talar med saker, människor talar med platser, saker talar med saker, saker talar med platser etc etc.

ioths

Tänk också så här
Tidningarna är just nu fulla av upprördhet över Folksams register över människors vanor och beteenden.  HA HA HA. Med all den skit du redan nu sprider omkring dig kan vilket försäkringsbolag som helst göra en personprofil på dig. Du checkar in på krogen, du skickar upp dina Nike uppgifter för alla att se hur lite du tränar etc. Hur lätt som helst att utläsa ett eventuellt riskbeteende. När allt fler produkter blir uppkopplade kommer detta att öka ännu mer. Det finns idag uppkopplade mediciner!!!

Just nu är jag så euforisk att jag ber att få återkomma i frågan. Men skall du tänka EN  sak 2013 så tänk kombinationen av uppkopplade människor, platser och saker.

Ha en fantastisk helg och tänk på att din uppkopplade tv skvallrar om du kollar porr 23.45…. Tänk på att din baginbox påminner din bil om att alkolåset skall slå till imorgonbitti!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

6 thoughts on “Skall du göra EN sak 2013, gör detta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.