Otrevlig chef!?

Låt mig först säga att jag gillar inte chef som företeelse. Det är 2013 och chefskapet drivs många gånger på samma sätt som det gjordes under industrialismens ungdom. Dvs det kom outbildade människor från landet och var tvungna att ha någon som berättade vad, när och hur dom skulle göra saker. Idag handlar det om att släppa människors kreativitet fri och låta personalen spela matchen efter lite coaching i omklädningsrummet. Peka gärna ut målet, men ge fan i hur jag tar mig dit!

xc

Menlösa underställda
Problemet med min tes är att sååå många underställda är skolade i en mentalitet av arbetstagande. Något som gör att dom ”lallar omkring” på planen utan att bidra till att göra mål. Om du är i behov av detaljstyrning 2013 kan du ta din karriär av daga! Det innebär nämligen att du levererar ett MYCKET begränsat värde till organisationen och borde istället se dig om efter ett av de sällsynta industrijobben som finns kvar.

Otrevliga chefer
Läste en intressant artikel av Christine Porath och Christine Pearson som hette ”The Price of Incivility”. Dom presenterade omfattande statistik om hur arrogans och otrevlighet inte bara påverkar organisationen, utan framför allt kunderna. 80% av kunder som upplevt en chef vara arrogant eller otrevlig mot en underställd ville inte göra business med det företaget. 80% är en bitter karamell att suga på!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *