Är medelålders män livlösa?

Idag var jag i en situation i mitt nuvarande konsultuppdrag där min uppdragsgivare och jag betraktade olika målgrupper. Hennes kommentar var ”varför blir medelålders män så livlösa? Dom verkar tyngda av problem och bitterhet”  Hon sneglade åt mitt håll och konstaterade att det satt en medelålders gubbe mitt emot ”ääääh hrmf inte du förstås…..” sa hon utan speciell övertygelse.

mdla

Men när man tittar i sin omgivning (och ibland på sig själv) är det svårt att inte hålla med. Och agerar man inte så när man talar med dessa herrar blir man lätt sedd som en dubiös ”Facebook typ” som inte förstår ”rejäl business”.

Det gör att det är svårt att tala med konservativa företag om exempelvis digitalisering av deras affärsmodell. Men jag tror att denna livlöshet och framför allt arrogans kan stå dom dyrt.

Men det är arrogansen i relation till “disruptive innovation” och dematerialisering som gör att företags affärsmodeller upphör att finnas över en natt.

hm

M-pesa
Alla som känner mig vet att jag har en fäbless för business i Afrika. Den negativa synen på Afrika som marknad bottnar också den i kolonial arrogans tror jag. Det telecom-baserade företaget M-pesa i Kenya sträckte ut handen till finanssektorn för att göra ett upplägg för ”money transfer”, då merparten av invånarna saknar en bankrelation. Trots flera försök fick dom kalla handen från bankerna.

Dom gjorde det därför själva och nu är 75% av Kenyanerna användare av denna tjänst. Sisådär runt 30 miljoner människor. Nu vill alla finasinstitut och livlösa medelålders herrar vara partners med dom.

FUCK ARROGANCE

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Är medelålders män livlösa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *