Spaning för 2013

Snart äntrar vi 2013… Vilka utmaningar kommer vi att se under 2013? Ekonomisk misär och företagsekonomisk ödeläggelse kanske? Fick jag ge ett övergripande råd för 2013 så är det att UNDVIK FLOCKBETEENDE!

Allt går så fruktansvärt fort att du inte hinner med att ”följa” dina konkurrenter. Och hinner du det så kommer du alltid att bada i den förhatliga mellanmjölksoppan. En soppa ingen vill smaka eller ens befinna sig i.

Stanna upp. Titta åt andra hållet! Där finns möjligheterna.

Men mer handfast så tror jag att dessa 5 områden kommer att påverka oss 2013.

  • Internet of things
  • Sociala
  • Mobilitet
  • Information
  • Molnet

Men den verkliga utmaningen är att dom inte kommer att påverka oss var för sig, utan samtidigt! Den extremt “nerdiga” videon sammanfattar mitt hela blogginlägg rätt väl.

INTERNET OF THINGS
Vi går från ”Internet of things” till ”Internet of everything”. Oavsett var du placerat din av julmaten fylliga Pigham-röv, så kan du tänka på att det kostar 50 spänn att göra fåtöljen eller sängen WIFI uppkopplad. Vill du ha en GPS tracker kan du lägga till 50 kronor till.

Det betyder att ALLA som tillverkar något kommer att ha produkten kopplad till Internet. Det kommer att påverka affärsmodeller och innovationer så det står härliga till.

MOLNET
Molnet är knappast nytt, men vi är inte klara med effekterna tror jag. Allt fler talar om samarbete och produktivitet i molnet. Vi jobbar utan geografiska- och organisatoriska gränser. Personal och andra nyckelpersoner förväntar sig möjligheten att samarbeta i molnet.

När det gäller crowsourcing har det kanske inte gått så fort som jag trodde, men det är en gåta för mig varför inte fler företag jobbar med det och Co creation.

SaaS har gjort att allt fler bolag börja köra hela eller delar av applikationer i molnet. Det blir en del av det tekniska ekosystemet. Det ställer dock till de för många delar av IT. Faktumet är att SaaS har skapat en förflyttning från teknikfokus till processfokus. Hurra!

Området Test är inte min favorit, men varför ökar inte det  i molnet? Jag tycker att det är hög tid för er som jobbar med test att vara mer progressiva när det gäller cloud.

SOCIALA
Vi har bara sett början av den sociala revolutionen. Sociala kanaler, social analys, sociala företag, social service. Omställningen är TOTAL! Jag tippade att 2012 skulle bli integritets– och ”privacy”-frågans år. Det blev det inte, men det kommer! Har du inte läst mitt inlägg om den sociala affärsmodellen, så är det hög tid!

sui

MOBILITET
Alla dina kunder bär med sig och använder sin Smartphone konstant! Appar påverkar mer än vi tänker på. Det påverkar var vi skall äta, vilka filmer vi skall se, hur vi rör oss och hur vi jobbar. Att som företag skapa en app för att stilla det dåliga samvetet är bara pinsamt. Vi måste skapa appar som genererar ett reellt värde för kundupplevelsen.

Mobila betalningar kommer att bli superhett. Google wallet och Square kommer att förändra vår hela syn på betalningsströmmar.

Mobiliteten kommer också att förändra våra interna processer. Finns massor av företagsekonomiska vinster att göra här.

INFORMATION
DATAEXPLOSION… Hörde om en mobiltelefonoperatör som berättade att dom samlade 10.000 gånger mer data om kunderna än vad dom gjorde för fem år sedan. HALLÅ!! TIOTUSEN gånger mer data än för fem år sedan. Snacka om dataexplosion!!!
Med all denna data vill vi gå från reaktivt förhållningssätt till analys, till proaktivitet. Det är inte snutet ur näsan!

Börja bygga en strategi för Big data. Kom inte på efterkälken här, för det är inte en fluga. Det är en förändrad syn på information.

Jag tror att ovanstående kommer att skära som en kniv genom både IT och processer. Men istället för att bli suicidal över allt som behöver göras, se det som möjligheter. Det är vår tids jordbruksmaskiner!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.