Innovativa organisationer

Dom flesta av oss är utbildade för en relativt förutbestämbar marknad. Några färre, men fortfarande merparten, har en arbetsmässig historia i denna förutbestämbara marknad. Inte minst stora bolag är väldigt hårt organiserade efter ganska långsamma förändringar.

Idag ser vi att dessa stora bolag har blivit trögrörliga och saknar snabb anpassningsbarhet. Något som jag tror bottnar i dessa rigida organisationsmodeller

Svårigheten
Jag ser några tydliga svårigheter i detta. Väldigt många av de stora bolagen ägnar mycket tid åt att försöka motverka kaoset. Min absoluta övertygelse är att det inte går! Man måste lära sig att spela med i kaoset och organisera sig därefter.

Den andra svårigheten är att mycket är som det alltid har varit. Det tar ungefär lika lång tid att få förtroende för någon, ändra ett beteende eller att bli kär i någon, som det alltid har gjort.

Skippa konventionerna
Det finns en tradition inom många bolag att ju högre upp besluten fattas, desto klokare är dom. Jag har skrivit om det tidigare, men det bygger på ett gammel-industrialistiskt synsätt. Ett synsätt där ilitterata arbetare tog order av dom som förstod. De flesta kloka företag vet att lösningarna oftast är närmast problemet.

Det finns även andra traditioner som begränsar vår förmåga till innovation. Vår syn på personliga egenskaper.

  • I chefspositioner sätter vi gärna män (och numera kvinnor) med mycket pondus. Psykopatiska individer som kan hålla pöbeln i schack.
  • På marknadsavdelningarna sätter vi dom tokroliga högra hjärnhalvorna som hittar på så mycket kreativt.
  • Inom analys hamnar de vänstra, analytiska hjärnhalvorna som gör så fina ingenjörsstaplar i Excel.
  • I receptionen hamnar en yppig blondin med minsta möjliga integritet. Har hon det från början ser man till att bryta ner den.
  • Och på kvällarna städar någon Iransk kärnfysiker kontoret.

Lösning
Allt ovanstående bidrar till att skapa trögrörliga organisationer. Organisationer som konserverar och underhåller den gamla marknadens spelregler.

Jag tror att det finns några enkla saker att göra för att motverka trögrörligheten.

  • Var tydlig med målen, men låt personalen spela matchen!
  • Börja värdera högra hjärnhalvors förmåga till intuition och magkänsla.
  • Respektera och omfamna olikheter
  • Sist men inte minst, skapa en organisationskultur som levererar, vågar misslyckas, levererar, utmanar och levererar.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.