Ett viktigt inlägg? (God jul)

Talade med min gode vän P häromdagen (rättare sagt han talade i EUFORI med mig). Han insisterade på att jag skulle se ett program som hette ”Systemfel som hotar världen”.  Det gjorde jag och programmet stödde ”min” teori om att kapitalismen som vi känner den möter en annalkande död. Jag tror inte att jag upplevs speciellt melankolisk, men ensamheten på ett hotellrum när kollegorna är på julbord… Vad är väl en bal på slottet….. Här kommer i alla fall en spaning.

Världen
Vi kliar oss i huvudet över den katastrofala ekonomin i Europas många länder. Bara vi får igång julhandeln och därmed en rejäl tillväxt så ordnar sig allt. Men allt ordnar sig inte, vi har konsumerat Fiatpengar i allt för många år och imperiet är på fall!

Läser man ekonomihistoria spåddes den ökade produktiviteten göra oss fria, med mer tid för annat än arbete. Men vad vi har gjort och gör, är att vi växlar varje produktivitetsvinst mot en ökad konsumtion. En konsumtion som drivits in absurdum, påhejad av tillväxtivrarna (människor med samma kapitalistiska synsätt som jag har).

Denna konsumtion blir dock normativ för länder som (låtvara via tillväxten) kommit ur fattigdom. En gigantisk asiatisk och afrikansk medelklass vi omöjligt kan förvägra samma utveckling som vi haft. Men det sammantagna mönstret av denna konsumtion kommer obönhörligt att trasa sönder vår planet.

Västvärldens undergång
Varje imperium har alltid en början och ett slut. Fascineras alltid av den tanken när man ser ett historiskt program om Inkariket eller Egyptierna. Men närmast ligger kanske romarrikets fall.

Enligt Sir John Glubb varar ett imperium i ungefär 10 generationer och består av sex tidsåldrar. Den sista tidsåldern för ett imperium betecknar han som Dekadensens tidsålder.  En tidsålder som betecknas av:

  • En odisciplinerad krigsmakt
  • Stora klasskillnader
  • Extrem och ytlig lyxkonsumtion
  • En besatthet av sexualiteten
  • En valutas minskade värde

Man behöver inte ha speciallt känsliga tentakler för att se samanhanget med vår tidsepok.  Men för att distrahera folket med bröd och skådespel ordnades allt mer gladiatorspel (läs TV reportoaren under det vidriga fredagsmyset).

Dags att ta livet av sig?
Sannolikt ingen som fortfarande läser, men inlägget skall inte ses som en ren domedagsprofetia.  För mig handlar det om att ta steget ur mitt eget samanhang och försöka betrakta med EGNA ögon. INTE en fördefinierad snäv verklighetsbild, skapad av min egen, bankers eller politikers vilja att konservera något som varit.

Internet är en källa till information och på samma sätt som företag jobbar med business intelligence, räcker det inte bara att titta på data. Vi måste tolka data, dra slutsatser, omvandla den till kunskap och insikter. Det kan man bara göra genom att frigöra sig från samanhanget och konventionen.

Så, näää det är inte dags att ta livet av sig själv och sina barn. Men det är bra mycket intressantare att fatta beslut och förhålla sig till omvärlden med en någorlunda fri tanke.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

5 thoughts on “Ett viktigt inlägg? (God jul)

Leave a Reply

Your email address will not be published.