Disruptive innovation

Arbetar för närvarande i ett jättespännande, innovationsprojekt. Jag diskuterade med min uppdragsgivare om några potentiella hot från aktörer som skulle kunna ”störa” affärsmodellen. ”Men det är ju vår affärsmodell” sa hon från hjärtat. Och det är precis det som är problemet när det gäller disruptive innovation. Det är jäkligt svårt att se hoten, för dom kommer nästan alltid från något oväntat håll.

hll

Kameraindustrin
Läste en artikel om kameraindustrin, som blev tagna på sängen av kameror i telefonen. På Canon, Nikon och Minolta utvecklade man allt mer avancerade kameror, med allt fler pixlar. Men en försvinnande liten del är intresserade av många finesser och extrem fotokvalitet.

De allra flesta vill ha snabb tillgänglighet och hyggliga bilder (som aldrig lämnar det digitala ändå).

Var tog den affären vägen för kameraleverantörerna?

GPS
Jag har en inbyggd GPS i min bil. När jag skulle använda den idag, fanns inte gatan som jag skulle till med. Gatan var ny. Min GPS ligger på en hårddisk i bilen och måste uppdateras på verkstaden….

Istället tog jag min iPhone och ställde den på instrumentpanelen och den visade vägen på ett strålande sätt. Jag vet inte vad jag har betalt extra för min GPS i bilen, men det är ganska lätt att inse att det är för mycket.

Var tog den affären vägen för biltillverkarna OCH GPS leverantörerna?

Canal digital
Fimpade mitt abonnemang med Canal digital för en tid sedan, så nu har det blivit svart i rutan. Insåg att det kostade att ha filmkanaler som man aldrig kollade på. Att nu binda upp sig på det minsta basabonnemanget skulle kosta nästan 300 kronor per månad. Man var dessutom tvungen att binda sig på 24 månader! Läs igen 24 månader. Snacka om råttfälla!

Jag tror att det handlar om att hitta ett förändrat eget beteende i kombination med smarta tjänster. Apple tv eller Boxee box är ju fantastiska skapelser. Nu handlar det bara om att förändra det egna beteendet i hur man konsumerar tv.

Var tog den affären vägen för Viasat och Canal digital?

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Disruptive innovation

Leave a Reply

Your email address will not be published.