Är energiaffären i sönderfall?

Jag har arbetat med energibranschen i mer än tio år. Få inser vilken dynamisk och spännande bransch det faktiskt är. MEN jag tror samtidigt att det är få branscher som genomgår så många stora förändringar på samma gång. Man vill öka innovationsgraden och servicekvaliteten, minska kostnader, öka kundnöjdhet SAMTIDIGT som den traditionella affärsmodellen vittrar sönder. Mikroproduktion av el, Smarta nät, nya aktörer, små marginaler, svårbalanserad distribution av energi och osäkra politiska villkor .

Till ovanstående kommer regulatoriska krav, avregleringar, en allt större konsumentmakt OCH som grädde på moset, stora teknikskiften.

Jag är lite förvånad att vi inte ser mer outsourcing av processer inom energibranschen. Delar eller hela ”meter to cash” tillexempel.

 Stora och små
De stora energibolagen gör gigantiska investeringar och jobbar stenhårt för att hantera förändringstakten. Man jobbar stoiskt med förändringsprocesser på flera flanker samtidigt, vilket aldrig är speciellt lätt.

De flesta av de mindre verkar mest försöka hålla sig fast i båten när varje ny svallvåg av förändringskrav drar in. Vilket kanske är en klok idé.

Framtiden
Att producera energi är en lönsam affär. Att distribuera den likaså. MEN (och kanske är jag en smula cynisk) jag tror att sälja kilowattimmar är lika progressivt som att driva en skivaffär 1995 eller en videobutik 2011. När alla springer åt samma håll uppstår inget nytt. Alla är innovativa, men på samma sätt. Kanske man skall stanna upp och titta åt andra hållet? Lösningen kanske finns där, i det oväntade.

Varken jag eller någon annan vet hur det kommer att utvecklas de närmaste åren, men jag tycker att man kan känna tendensen av en marknadsmodell i stor förändring. Jag tror att vi kommer att få se revolutionerade disruptive innovation inom energibranschen de närmaste åren.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

4 thoughts on “Är energiaffären i sönderfall?

Leave a Reply

Your email address will not be published.