Läs! Om du ännu inte förstått

Om du inte har förstått vad 3D-printing kommer att göra för vårt samhälle, våra affärsmodeller och våra liv, så är det dags att förstå det nu.

3D printern
Att 3D printrarna kommer att utvecklas i hyperspeed kan vi vara helt säkra på. Istället för att fylla på med tonerfärg/bläck så kommer vi att fylla på med material. Plast, gummi, metall och säkert i framtiden organiskt material.

 

Affärsmodellerna
Lika lite som tidningar, skivbolag etc funderade på om dom skulle finnas för evigt, tänker industriföretag inte alls. Om produktionen flyttar till hemmen och nya produktionsplatser så kommer ett traditionellt industri-ekosystem stå på ända. Företag som byggt sin affärsmodell på eftermarknad och reservdelar kommer att få det svettigt.

För på samma sätt som vi förväntar oss att kunna ladda ner bruksanvisningar till ett företags alla produkter, kommer vi att förvänta oss att gå in och ladda ner en CAD-ritning av en reservdel. För att sedan printa den hemma.

Vi har läng levt med en slit och släng mentalitet. Jag själv har funderat på vad som händer med ordet kvalitet. MEN med det här nya ”systemet” kommer vi att laga produkter på ett helt nytt sätt. Om höljet till vår skruvdragare spricker, hämtar vi ritningen och printar ut en ny.

Traditionella produktföretag kan arbeta med crowdsourcing och bygga värden runt produkterna som man inte ens kunde komma på fanns.

Jag brukar bli besatt av saker, men den här gången är det på allvar. Demokratiseringen av produktionsmedlen är ett gigantiskt paradigmskifte! Vad händer när upphovsrättslagen för produkter blir utmanad på samma sätt som för film och musik? Think about it!!

Nästa generation Barbiedockor kommer printas av flickor själva……. Och det blir spiken i kistan för patriarkatet!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Läs! Om du ännu inte förstått

Leave a Reply

Your email address will not be published.