Handbok för medelålders

Den senaste tiden har jag skrivit en hel del om åldrar och jag tror att det är en omedveten påverkan av att media talar om det. Sveriges radio i Tendens och SVT i Kan du slå en pensionär.

Här kommer en tidsspaning som kan vara rätt eller fel. I ärlighetens namn skiter jag i vilket, för det är min sanning i alla fall.

Invandring
Synen på invandring bland medelålders är en av de mest hycklande saker jag vet. Det råder ett ängsligt och totalt onaturligt förhållande till den frågan. Många har vuxit upp i små skolor runt om i landet där det på sin höjd ”gick en neger i klass 4B”.

Att inte förstå, utnyttja och förhålla sig naturligt till vår samhällspluralism är ett företagsekonomiskt tjänstefel.

Genusfrågor
Ytterligare ett extremt pissnödigt område för framför allt medelålders män, MEN också medelålders kvinnor. Vår sociala utveckling i synen på könen har gått extremt mycket fortare än den evolutionära utvecklingen. Det gör att vi famlar i panik när flickorna lagar mat och ammar dockor på dagis. Pojkarna förvägras sina “våldslekar”, så både fingrar och bananer får fungera som substitut för pistoler. MEN det är inte där slaget står, för det går över…

Sättet vi förhåller oss till varandras likheter OCH olikheter är en av nycklarna. I min värld är inte genuskrig en produktiv sysselsättning.

Att som man lägga tid och energi på att agera kvasi-feminist är ett organisatoriskt tjänstefel. Lägg tid på att respektera olikheter (på riktigt) och döda det historiskt manliga, militära maktperspektivet i organisationen. OCH var dig själv för fan!

Åldersdiskriminering
Amelia Adamo och andra som står på barrikaderna och hävdar att dom är åldersdiskriminerade, är det för att dom försöker vara något annat än deras ålder. Finns få saker som ger så lite respekt som brist på självrespekt. Ungdomen är INGEN norm för mig. Ungdomen har INTE tolkningsföreträde i en enda fråga. Det som däremot har förändrats är att deras åsikt är lika mycket värd som din. Om du sedan väljer att förhålla dig som en baksätesåkare i frågor som du varit för trött, lat, inskränkt eller allt för upptagen med ditt fredagsmys för att orientera dig inom, så är det ditt val.

Dina åsikter är per automatik inte värda mer för att du är gammal! PUNKT

Trevlig helg btw!

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

4 thoughts on “Handbok för medelålders

 1. Håller med om allt men vill tillägga följande:

  Det *finns* en åldersdiskriminering i den meningen att yngre ofta anser att äldres åsikt, kunskap, vision etc inte är något värd just av det skälet att man är äldre.

  Men med ålder kommer ändå en erfarenhet som är viktig. Och till skillnad från vår föräldrageneration har många av oss varit med och skapat det IT-samhälle som nu finns, vi är inte dator-illiterata, vi förstår sociala medier (ok, inte du då Gilbert) och även om vi inte kommer att stå för de stora upptäkterna framöver (hoppas jag) så har vi mycket att bidra med.

  Erfarenheten av både hög- och lågkonjunkturer, erfarenheter av vad som är viktigt i mötet med en kund, erfarenheter av hur viktigt det är att leverera det man lovar etc etc. Erfarenhet av hur man skaffar kapital, erfarenhet av hur viktigt det är att man sköter bokföring och rapportering. Företag är fortfarande företag även om vi tror att Den Nya Ekonomin är tillbaka.

  Bara erfarenheten av att världen ständigt förändras och hur man skall förhålla sig till det är i mitt tycke värdefull. I mötet mellan erfarenhet och ungdomlig nyfikenhet och utvecklingspotential kan mycket intressanta saker hända. Men det kräver att vi ger det mötet inte bara plats utan också bränsle. Från bägge håll.

 2. Medhåll! Lite det jag menade med att “ungdomen inte är någon norm”. Om vi kapitulerar för deras sanningar går det lika mycket åt skogen som om vi konserverar våra.

  “Bara erfarenheten av att världen ständigt förändras och hur man skall förhålla sig till det är i mitt tycke värdefull” Poesi, Mr Lindblom, poesi!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *