Thank god it’s Friday – Perspektiv

Den veckan har varit lite filosofisk. Jag tror att jag blir allt mer inåtvänd och grubblande. Fortsätter det så här kommer jag snart vara ett uppslag för SVT dokumentär som uppföljning av Hästmannen eller Kokvinnorna.

Alain de Botton
För många år sedan läste jag boken Statusstress av Alain de Botton. En kanonbok som jag även gav i present till många av mina vänner. Boken var en formidabel käftsmäll på hela Solsidankonceptet.

Nu har jag konsumerat Religion for atheists av samma författare. Vi lever i en allt mer sekulariserad värld och boken spekulerar i vad som kommer efter religionen. Hur vi skall förhålla oss till döden, födelse, hopp etc i en religionsfri värld. Många döper sina barn och gifter sig utan att vara kristna.  Allt för att kyrkan har en tydlig process för det enligt författaren. Spännande och utmanande läsning!

Internal time
Har också läst Internal time av Till Roenneberg. Han går på djupet om våra sovvanor. Inte mycket Fifty shades of grey i den boken kan jag lova. Men han spekulerar i varför vi är så fixerade vid att gå upp tidigt på morgonen, vilket är ett arv från när jordbruket startade. Han skriver om hur kass det är att avvika från vårt biologiska sovmönster och varför man i ungdomen ändrar sina sovvanor radikalt. Läs boken eller se videon.

Människor
Kommer på mig själv med att ta mig själv och mina profetior på allt för stort allvar ibland. Sociala medier, kundupplevelse, Big data etc etc. Ibland bör man ta ett par steg ut från sig själv och ställa saker i relation.

Sociala medier och Internet har inte förändrat oss människor så fruktansvärt mycket som vi tror. Vi har samma drivkrafter som vi haft i tusentals år. Behovet av att äta, sova, vara friska, älskas och älska driver merparten av våra beslut. Det är hur vi förhåller oss rent strategiskt till dessa behov som förändrats. Över tid kommer kommentarer som ”sociala medier är en revolution för mänskligheten” te sig en smula överdrivna.

Hörde på radion om att nationalekonomiska avhandlingar/analyser måste ha en större grad av en historisk ansats i syfte att bättre förutspå framtiden. Låter logiskt. Kanske borde vi alla ha ett lite större perspektiv när vi tror att något kommer att förändra mänskligheten.

Trevlig helg

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Thank god it’s Friday – Perspektiv

Leave a Reply

Your email address will not be published.