Next big thing?

Sträckläste Chris Anderson’s senaste bok Makers igår. Han är som vanligt knivskarp i sina iakttagelser. Hans teori är att nästa stora revolution ligger i molekyler snarare än ”bit’s”. Att nästa boom blir att den fysiska tillverkningsprocessen blir lika demokratiserad som den digitala blivit.

På samma sätt som vi producerar och distribuerar film, musik, böcker och texter för världen utan större barriärer kommer vi att göra med fysiska produkter. Jag tror han är ”on to something”.

Tillverkning
Vi digitalfotograferar och har massor av bilder i våra datorer. Några skriver vi ut på bläckstråleskrivare. MEN några laddar vi upp till en professionell produktionsenhet som printar det på fotopapper.

3D-printrarna är i sin linda. Vi som kommer ihåg de första bläckstråleskrivarna kan förstå var 3D printern befinner sig just nu.

CAD programen kommer att vara lika självklara och tillgängliga som fotoediteringsprogramen i framtiden. Utifrån dessa CAD-ritningar kan vi göra en 3D ”utskrift”, men även lämna för produktion i mindre enheter. Dessa kan sedan säljas utan hinder av traditionellt distributionsled. Jag ser en EXTREM produktflora och massor av nischprodukter framför mig.

3D printer-explosion
Chris Anderson tog exemplet med sina barn som ville ha coola möbler till dockskåpet. Han hämtade CAD-ritningar på nätet och skapade sedan dockskåpsmöbler via sin 3D-Printer.

Jag kan även se människors hem bestående av vämjeligt designade kapsylöppnare, kylskåpsmagneter, klädhängare, leksaker etc etc. Men precis som clip-art delvis försvunnit kommer avarterna att avta efter en tid.

Men om vi funderar på vad det digitala gjort så kan man bara föreställa sig motsvarigheten inom det molekylära (fysiska produkter). Så jäkla spännande!!!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Next big thing?

Leave a Reply

Your email address will not be published.