Intellektuellt åldrande

Ju äldre man blir desto mer hör man ord som ”ålder är bara en siffra…” etc. Rädslan att bli äldre tenderar att göra oss extremt ängsliga. Jag är spyr nästan när jag ser män i min egen ålder i shorts och kepsen bak och fram på föräldramöten. Eller Botox-stinna kvinnor med skrynkliga händer som för en hopplös kamp mot senescensen.

Vi fokuserar på att motverka vårt yttre förfall och vi lägger timmar på gymmet, klädaffären eller solariet för att försöka dölja ett oundvikligt åldrande.

Intellektuella åldrandet
Idag talade jag med en ung tjej på jobbet. Hon är smart, glad och har hela livet framför sig. Hennes öppenhet inför åsikter och tankar lyser som en klar stjärna.

Jag kan bara be till gud att hon möter rätt människor när hon pluggat färdigt. För lika mycket tid och energi som medelåldersmänniskor lägger på att försöka dölja sitt förfall, lika lite lägger dom på att utveckla sitt intellektuella åldrande. Dom läser inget som utmanar dom, dom konsumerar inga tankar som utmanar dom. Ändå förväntas dom driva vitala, innovativa organisationer.

Medelålders medelklassmän åker på golfresor tillsammans. Där finner man minsta motståndets lag avseende åsikter och värderingar. Fnittriga kärringar åker på SPA med tillhörande dans och beter sig på ett sätt dom alltid hatat män för.

Min slutsats
Vi lägger oerhört mycket tid och energi för att motverka vårt fysiska åldrande, men obefintlig tid på vårt intellektuella åldrande. Istället för att lystet, avundsjukt konstatera en ung mans tvättbräda eller ung tjejs fasta byst borde vi avundsjukt konstatera deras öppenhet. Deras avsaknad av historisk ryggsäck. Deras aptit på livet och framtiden.

OCH för att försöka visa att jag inte är en del av ovanstående delar jag Active child’s fantastiska remix av Lana del Rey’s Ride! Enjoy!!!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Intellektuellt åldrande

 1. Farbror Gilbert – du är ju inte direkt lastgammal men visst är det roligt att unga smarta tjejer tar sig tid för en pratstund med dig och att de gör ett så djupt intellektuellt avtryck. Jag håller med dig i stort.

  Vi lever i epok där vi inte har tid att läsa, utmanas och reflektera.Vi orkar bara konsumera information av snabbmatskarraktär. Kolla TV-tablån – vad är det för program som visas? Inget djup, ingen analys, inga försök till förklaringar. Inte ens nyhetsprogrammen ids ägna sig åt analys. Det är BigMac över hela linjen.

  Efter en snabb undersökning i min närmaste omgivning är det inte ens 10% som regelbundet läser något annat än aftonbladet.se

  Problemet är väl inte att medelålders män bär shorts och keps och att de spelar golf. (för egen del hatar jag golf) Golf är väl ett utmärkt tillfälle att utbyta tankar och reflektera över livet som helhet.
  Problemet är att inga människor – unga eller medelålders – är intresserade av att ge sig på det som är svårt och utmanande. Allt måste vara enkelt, beprövat, gå att genomföra snabbt, vara lättsmällt.

  Detta gäller utan tvivel även de personer som är ålagda att driva och utveckla stora organisationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.