Ikea och Saudisk kundupplevelse

Ikea har gjort en ”pudel” och gör avbön från att ta bort kvinnor i sin katalog i Saudi Arabien. Jag vet inte om det är rätt eller fel. Det är sannolikt få från ”väst” som tycker att Saudi har en ”normal” kvinnosyn. Däremot så är den rotad i decennier av traditioner.

I min värld så finns värre ”traditioner” runt om i världen. Omskärelsen av kvinnor i Afrika tillexempel. Kvinnosynen i den Sharia-orienterade delen av Afghanistan är en annan. Men jag är lång ifrån någon expert.

Men på samma sätt som jag har lite svårt för vissa invandrargruppers oförmåga till vilja till anpassning i det Svenska samhället behöver ”vi” vara lite försiktiga i relation till andra samhällen.

Min semester i Oman
När vi var på semester i Oman för en tid sedan var jag ganska angelägen om mina tonårsdöttrars klädsel. Det ”halvporriga Gina Tricot-nordiska ungdomsmodet” passar sig inte här…. Man går inte med superkorta klänningar och min fru drog en schal över håret vid besök vid moskéer etc. Gjorde vi fel? Gick vi manschauvinistiska ärenden? För mig handlar det om respekt!

Drevet mot Ikea känns lite onyanserat. Saudi’s kvinnosyn är INTE okey. Men vi kanske måste ta det lite lugnt. Måste Ikea vara bärare av den fråga fullt ut? Finns det inte något imperialistiskt över vårt hysteriska mediadrev?

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.