Därför ska du tänka på döden!

Tänk på döden“! Den typen av uppmaningar kan man se från schartauan-väldet i Göteborgs skärgård. Kanske dags att återuppta denna trevliga tradition. När kyrkan svavelpredikade om livets förgänglighet inför mången bakfull dräng eller fiskare på söndagarna.

Idag hinner vi inte riktigt tänka på döden för vi har fullt upp att fundera på i vilken vit ton dom använde i inredningsprogrammet. Eller vilka fälgar som passar bäst till vinterdäcken på den nya tjänstebilen.

Mina dödsupplevelser i helgen
Jag lyssnade sporadiskt på Filosofiska rummet i P1 under några ryckiga bilfärder. Det handlade om döden och vår existens. Om vikten av vårt varande och huruvida det finns en reell mening med vårt liv här på planeten.

I väntan på mina döttrars evighetsbestyr på kvällarna fastnade jag framför ett program på Discovery channel om livet på savannen. En osedvanligt nöjd Gepardhanne hade tagit massor av honor och det bästa territoriet på savannen. Stolt levde han i ”överflöd”, men det slutade med att han blev uppäten av ett lejon.

Därför skall du tänka på döden
Min ”kvasifilosofiska” analys från helgen är att vi kanske skulle tänka lite mer på döden. Rädslan och ångesten för den är en fantastisk drivkraft för innovation! Vi är det enda däggdjur som är fullt medvetna om vår annalkande död. Det gör att vi har ett inneboende ”driv” att hitta mening med den tid vi är här. Alternativet är ju faktiskt att livet blir en enda långsam väntan på döden.

Nästa fråga blir ju då vad vi menar med meningen med livet. Vi är säkert alla överens om att kärlek och andra relationer är en nyckel. Men att också bara arbeta genom att byta sin tid mot pengar är farligt nära en tröstlös väntan på döden. Målet med rikedom och makt är sannolikt inte heller en bra värdemätare för meningen med ”arbets”-livet. Tänker på den nöjda geparden.

Kreativitet
En annan sak som skiljer oss från djuren är vår förmåga till kreativitet på ett djupare plan. Ser inte många kulturhus på savannen… JAG TROR att kreativitet är just en sådan sak som är en del av att finna mening med livet. Vi vill skapa något nytt, något som inte funnits tidigare. JAG TROR vidare att om vi betraktar våra liv i backspegeln som antingen förvaltare eller innovatörer så är bokslutet över det sistnämnda, bra mycket mer tillfredsställande än det förstnämnda. Just därför skall du tänka på döden!

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *