Big data gör din IT avdelning omodern!

Jag har tidigare skrivit om att marknadsavdelningarna borde pensioneras. Att dom ofta inte är i takt med tiden. Det gäller sannolikt din IT-avdelning också.

Dom fokuserar förmodligen nästan uteslutande på T (teknologi). Den lilla del som blir kvar av I (Information) är strukturerad data. Det må vara ha varit rätt historiskt, men vad som gör det hopplöst föråldrat nu är två saker.

 1. Tekniken hanteras i allt större grad av operativ verksamhet och användare. Hos allt fler finns en teknisk infrastruktur som inte kräver ständig hjälp och övervakning. (men detta tänker jag inte beröra nu)
 2. Allt mer intressant data är ostrukturerad. Jag skulle drista mig att säga att all riktigt intressant affärsdata är ostrukturerad. Backspegeldatan blir allt mer ointressant för affärsbeslut.

Mänsklig data
Ingenjörer i allmänhet och IT-avdelningar i synnerhet är rätt ointresserade av den mänskliga aspekten av data (möjligen en viss generalisering…). Det anses vara ointressant ”fluffig” information som inte är tillräckligt binär. Den strukturerade data som IT vurmar för är Datum, Kön, Kategori etc. Ett resonemang som är SÅ FEL!

Den data som är intressant nu passar inte i rader och kolumner för traditionella quearys. Den innehåller känslor, tankar idéer. Det här går delivis emot min tidigare besatthet av metadata, men jag är en haj 😉 Dessutom klarar inte det ena utan det andra.

Valutan
Jag har skrivit såå mycket om att vår personliga valuta mäts i integritet. Att det är den vi säljer ut när vi upplever att något är ”gratis”. Vad jag inte har skrivit så mycket om är dom vi betalar till. Dom som sitter på all data med informationsvaluta eg. Facebook etc.

Vi som inte är Facebook AB måste också förstå att denna valuta är intressant för oss. Intressant för våra beslut och för våra insikter.

Jag tror att IT-avdelningarna måste vitalisera sin syn på data. Kanske till och med vitalisera sin nyfikenhet på ”mänsklig data”. Data som inte är lika strukturerad som tidigare data. Förmågan att samla in och framför allt dra slutsatser av denna data är en konkurrensfördel  för alla företag nu och i framtiden.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

5 thoughts on “Big data gör din IT avdelning omodern!

 1. Tack för en som vanligt intressant artikel! Dock tror jag inte alls att marknads- och IT-avdelningarna skall pensioneras, jag tror tvärtom (vilket kanske är din poäng då den litterära kvaliteten i dina inlägg håller samma nivå som Illuminatus-trilogin).

  Vilka skall hantera och analysera all denna information om inte duktiga ingenjörer? De måste förstås ha en modern utbildning för att kunna vara i framkant av utvecklingen, men så har det alltid varit. Vilka skall samla in, analysera, tolka och dra slutsatser av all denna info om inte just väldigt drivna ingenjörer? Och vilka skall tolka, beställa analyser och hitta nya sätt att synas i en myriad av information och desinformation om inte just marknadsfolk?

  Många entreprenörer av idag besitter bägge dessa kärnkompetenser. Det är inte för inte Daniel Ek och Niklas Zennström har blivit miljardärer. De har haft den tekniska kunskapen att inte gå i gamla spår utan att med hjälp av teknisk infrastruktur rita om kartan och bryta gamla oligopol. Det gör dem inte mindre tekniska.

  Låt vara att det för oss som har passerat 40 är nya tider och vår begynnande 50-årskris låter oss tro att det är revolution på gång. Men för min del tror jag dock att informationsåldern började för länge sedan och att den utveckling vi ser (med t.ex. big data) är en helt naturlig evolution och ett resultat av att vi producerar oändliga mängder information samt att många dessutom har tillgång till all denna information, det är inte som förr i tiden när forskare fick beställa datortid för att göra komplexa körningar på stora datamängder i parallelldatorer. Det får mig f.ö att tänka på ingenjörernas ingenjörer, vars kunskaper i alla tider har använts till att analysera oerhört komplexa mönster och modeller som klimatdata, vädermodeller, makroanalys / nationalekonomi etc.

  Intet nytt på västfronten… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.