Thank god it’s Friday – Bäst i världen!

Tänk att jag är bäst i världen. Av 7 miljarder människor är jag BÄST! Men det är du också! Fråga dina barn. Har du inga barn så fråga din mamma. Risken är att man får en skev självbild, men vi behöver släppa lite Jante tycker jag. Finns inget fulare än människor som själva tycker att dom är fula. Finns inget dummare än människor som själva tycker dom är dumma.

Lyssnade på en podcast på HBR för en tid sedan om tid. Eller rättare sagt bristen på den samma. Hon som skrev artikeln hade dock en intressant teori. Ju mer generös man är med sin tid, desto mer tid känner man att man har. Lite på samma sätt som filantroper känner sig rikare när dom ger bort pengar, kan vi andra känna att vi har mer tid när vi hjälper andra genom att betala med vår tid. Intressant! Tänk på det nästa gång någon ber dig om hjälp.

Bäst i världen på jobbet
Västvärldens recession är inte temporär. Vi kommer att ha extrema utmaningar en lång tid framöver. Det kräver att dina barn eller eventuellt din mamma inte är de enda som tycker att du är bäst i världen om du vill ha ett jobb i framtiden!

Jag tror att tricket är att smalna av så mycket så att du till slut blir bäst i världen. Lite som det gamla exemplet att skala en lök. Du framställer din profession som hela löken. Plocka av lager efter lager tills du har nått en kärna där du är bäst. Bäst i världen. Odla den kärnan! I en värld av ”The long tail” kommer den kärnan att vara värd sin vikt i guld!

Svensk fotboll och musik
Fotboll är något som det flesta samhällsklasser håller på med idag. I villaområdets fotbollsförening körs pojkar och flickor till träningen och på matcher samt andra tillställningar sitter engagerade mammor och pappor. De flesta barnen är ganska kassa på fotboll. Man är allt för väluppfostrad och nöjd för att ”ta för sig”. I socialt utsatta områden är fotbollskulturen annorlunda. Många invandrargrupper har inte samma ”traditioner” som demografin i de välbärgade villaområdet. Den sistnämnda förfasar sig inte sällan över mentaliteteten i den förstnämnda.

Men om vi tittar i Europas landslag, så har man sällan rötter i det landet. Fotbollsklubbar i Marseilles utkanter eller tyska ”turkiska ghetton” fostrar dagens fotbollsprofiler. Vi ser (och kommer att få se mer) av det i Sverige.

Musik
Det känns lite som Svensk musikindustri har samma sammansättning som Svensk fotboll. Revanschistiska killar (och några få tjejer) äger det spännande som händer inom Svensk musik. P3 är välsignelsen i träffsäker musikspaning!

Jag är ingen politiskt korrekt ”blatte-kramare”, men om vi vore smarta i Sverige skulle vi ta vara på all den kraft som finns. Jag tror inte vi kan styra den, men vi kan släppa fram den. Får vi en mentalitet som i exempelvis Danmark där polariseringen bara ökar kommer vi att missa mycket bra.

Kan vi applicera samma mentalitet som inom fotboll och musik på progressiv tjänsteutveckling och innovation kommer Sveriges lycka vara gjord.

Lite skön Svensk helgmusik nedan. Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Thank god it’s Friday – Bäst i världen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.