Internet of things

Det så kallade området ”Internet of things” är extremt spännande. Jag tror att det är få som faktiskt kan överblicka vilka konsekvenser vi kommer att se när allt fler ”apparater” blir uppkopplade. I november skall jag tala på ett seminarium om kombinationen kundupplevelse/Big data/Integritet/M2M. Det är inga små områden och magsyran sprutar redan!!

Sensorer
Sensorer spelar en vital roll när det gäller ”Internet of things”. (Tack för inspirationen Hans!) Enligt Wikipedia är en sensor ” ett samlingsbegrepp på en apparat eller anläggning som insamlar, konverterar och i vissa fall distribuerar någon form av signal eller stimuli eller data.” Men går vi tillbaka i historien var en sensor en apparat som förstärkte sinnen. Stetoskop eller hörapparater. Vi skulle kunna dela upp sensorer i tre områden:

 • Sensor till människa – Min robottgräsklipparen skickar ett medelande om att den fastnat i en sorkhög på landet. Kanske inte just att det är en sorkhög, men ändå…. Eller lampan i bilen som ständigt blinkar om att det inte finns någon bensin när min fru haft min bil.
 • Sensor till sensor – Regnsensorn  i samma bil som säger hur snabbt vindrutetorkarna skall röra sig beroende på regnmängd eller ställer in algoritmer för antisladdsystemet.
 • Sensor till dator – Jag vet att man på vissa platser fångar upp signaler från mobiltelefoner för att få en indikation om köer etc. Detta ”processas” i en dator och visualiseras sedan för oss.

Robotgräsklippare
Robotgräsklippare har många sensorer. De flesta människor döper sin robotgräsklippare, ger den ett genus, den får en plats i familjens hierarki (Jag slipper vara lägst i hierarkin i vår familj nu när vår kanin har dött) och dom lagas inte utan ”är på sjukhus”. Vidare så anpassar man trädgården efter gräsklipparen. Man flyttar möbler och slangar. Man fyller igen hål som gräsklipparen tycker det är ”jobbigt” att passera. Sensorerna i gräsklipparen har förmänskligat den. Sensorerna påverkar människor. En produkt som en gräsklippare blir en del av det mänskliga samanhanget.

Löpning
På de flesta löptävlingar har man idag en sensor i skon, för att ge exakta tider för att undvika fusk. Dessa har utvecklats till att kunna skicka tider via email. Nike+ blev en ”kommersialisering” av detta. iPoden gav feedback om tider, fotsteg etc. All information kunde sedan jämföras med andra och vips hade man gått från en ”ensamaktivitet” till en social aktivetet.

Telefonen som sensor
Aldrig förr i historien har något så banbrytande rullats ut som våra smarta telefoner. Miljoner och åter miljoner ”sensorer” finns överallt runt oss och blir hela tiden laddade och underhållna. Varje telefon kommer exempelvis att vara en väderstation som skickar data som kan processas och analyseras. Vad innebär det?

Är det någon som kan föreställa sig hur mycket data allt detta kommer att producera? Är det någon som kan föreställa sig hur mycket data det kommer att finnas att analysera? Är det någon som VÅGAR föreställa sig vad man kommer kunna göra med en kombination av all denna data? Kan vi föreställa oss hur det kommer att påverka våra sociala liv? Jag har betydligt fler frågor än svar, men att det kommer att födas möjligheter är kristallklart!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

5 thoughts on “Internet of things

 1. Telefon som sensor !
  I USA skulle National Instruments bygga en cool demo, de tänte sig ett förarlösg flygplan och började med sina processorer och sensorer.
  Sedan var det någon som kom på att använd en smartphone istället.
  Telefonen kunde styra planet, kommunicera (WLAN/3G), positionera (GPS) och samtidigt skicka video. Och vet ni vad, de flög över Googles hus där det enligt Google är en loga på botten av polen, den fanns inte där, den är fejkad !
  Den sensorn som jag tycker är mest intressant idag är bildsensorerna som med mobilerna blivit extremt billig. Dock krävs mycket utveckling av smarta algoritmer för att kunna använda all information. kamera sensorer sitter idag i bilar för blind spot detection och för att förebygga kollitioner. Andra tänta användingsområden är att se att föraren är vaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.