Har blivit besatt av metadata-tanken

Jag har blivit besatt av metadata! Ett område som är ganska självklart för många. Men just därför tror jag att området är en underskattad del av våra tankar. Vi borde tänka på det hela tiden!

Vad är metadata? Det är data om data. Inget direkt spännande i det. Var finns metadata? Högerklicka på något av dina digitalfotgrafier så innehåller det metadata om tid bilden tagits, slutartid, bländare, kameratyp etc etc. Inte heller det speciellt spännande kanske.

Digitaliseringen av allt har gjort att metadata är en driver för förändrade affärsmodeller. En fysisk bok hamnar på biblioteket under EN viss klassificering och där förblir den. Att den klassificeringen kanske inte stämmer för alla eller att innehållet får en förändrad betydelse över tid är inget men kunnat ta hänsyn till.

MEN vad man kan fundera på är att metadata är att flytta informationen om data ut till användaren. Facebook är ett enda stort metadata repository! En kusligt effektiv metadata-distributör.

Amazon och eBay med flera har byggt nästan hela sin affär kring användandet av metadata. Metadata OM metadata. Sätt betyg på betyget/recensionen.

Människor
Alla vi människor går omkring med ett gigantiskt antal metataggar kopplade på oss. På samma sätt som vi kategoriserar foton, kategoriserar företag och människor oss.

Varje like, varje kommentar blir till en metatagg som bygger min persona! Men hur skall jag kunna tvätta bort mina metataggar? Går det? Måste jag återfödas i ett nytt digitalt socialt sammanhang för att bli ren? Om jag av misstag klickar på fel like, kommer jag för alltid att ha en metatagg som kopplar mig till det?

Genom att analysera hur människor kommenterar, använder dina produkter eller tjänster så kommer ditt erbjudande inte att stå på samma hylla i biblioteket för evigt OCH DET ÄR SPÄNNANDE.

Kan också se kopplingarna till Big data, men nu är jag så berusad av mina tankar att jag ber att få återkomma!

Ps. Kan tänka mig att några systemvetare funderar på om jag har sovit i 10 år, men det skiter jag i!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Har blivit besatt av metadata-tanken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *