Företagens säkerhetsteater VS dina privata bilder

Lika bra att säga det först; jag har ingen större kompetens när det gäller företags- och informationssäkerhet. Det hindrar mig dock inte för att tycka att det i de flesta fall är en teater. Närmare bestämt en fars!

Det finns ofta inte någon logik bakom rädsla. Själv i det närmaste sondmatar jag mig med alkohol varje gång jag skall flyga. Känslan av att sitta i en plåtcigarr med några ton flygfotogen runtomkring mig är inte en skön känsla. Andra är livrädda för att bli uppätna av en haj, en tredje rusar ut till bilen när det åskar. Risken att störta, bli träffad av blixten eller uppäten av en haj är i det närmast minimal. Men att som många SMS:a när man kör bil, delta i en innebandy cup som fet 50-åring är inget som stör speciellt många….

Företag
Den rigorösa säkerhetsapparat som många företag har är lite som att skydda sig mot hajar eller blixten. För det första, vad är oddsen att någon helt främmande skulle vilja göra skurkaktiviteter mot bolaget. För det andra så tror jag inte någon bryr sig speciellt mycket om inboxen i en upphittad smartphone.

Som konsult är det alltid en apparat innan man kan börja jobba med ett nytt företag. Passerkort, stränga regler kring uppkoppling etc. Men när man väl är inne är nästan allt vidöppet. Otyget en bitter konsult, eller anställd som gör en falling down kan ställa till med är omfattande.

Jag tror vidare att de personliga bilder och eventuella videos av ekivok natur som finns i människors datorer och smartphones kan ställa till ett större problem än tillgången till samma persons inbox eller ointressanta dokument.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.