Din framtid, arbetsmarknad och invandring

Jag har noterat att få saker är mer ”kissnödigt” i mitt medelklassumgänge än invandringsfrågan. När jag åker förbi busshållsplatsen, där jag bor, och ser ett knippe kvinnor i burka tänker jag alltid ”hur fan skall dom få ett jobb i Sverige”. Tar jag upp den frågan flackar alla med blicken och vill återgå till att diskutera nya Missoni-tyger, generell utrikespolitik eller allt utom den frågan. Så här kommer en lite fundering.

Läste att

  • år 1900 var 41% av USA’s befolkning bönder
  • 1945 var det 16%
  • år 2000 färre en 2%.

Vart tog dom vägen? Den industriella revolutionen kom. Bönder med lite eller ingen utbildning kunde gå rakt in i industrin som ropade efter ”okvalificerad” arbetskraft.

1950 var 1/3 av USA’s befolkning industriarbetare!

Industrin efterfrågade så mycket folk att den svarta befolkningen flyttade från södern till industrialiserade städer i ”mid west”.

Vad hände?
När den svarta befolkningen från södern flyttade, hände något speciellt. Det utvecklades helt nya kulturyttringar, maten förändrades och fusionerades. Pop-kulturen blev i det närmast född i den här kombinationen. En modern form av liknande resa är Oprah Winfrey som föddes i Mississippi, men gjorde sin karriär i Chicago.

 

Idag
Under en tid har industrijobben i Europa försvunnit i samma takt som jordbruket upphörde i USA. Vi har gått från industrisamhälle till en kunskapsekonomi. En kunskapsekonomi kräver inte helt otippat kunskap. Jag har som bekant dubier för vad utbildning egentligen bidrar till arbetsmässigt, men det är en entrebiljett till yrkeslivet. Det ställer per automatik alla utan kunskap utanför arbetslivet. Man har inte biljetten för att komma in. Tjejer från länder som förvägrat dom utbildning är chanslösa. Dvs kvinnorna på busshållsplatsen.

Vi konserverar därmed normen av att ta en grogg i förtältet på campingen till tonerna av dansband istället för en underbar cirkus som detta.

Alla vi som har ett jobb har funnit oss till rätta i den digitala ekonomin. Möjligheterna ger oss status och näring för självkänsla. Det blir inte heller sällan en del av vår identitet. För ”dom andra” blir det självklart motsatsen.

Framtiden
Men alla cykler blir som bekant kortare och kortare. Västvärlden kommer allt närmare kraven på en innovationsekonomi och när vi under några år smackat över våra biljetter till första klass ändras spelreglerna. Utbildningen räcker inte. Förmågan till intuition, kreativitet mm kommer att vara avgörande framöver. Läste om boken “The Rise of The Creative Class” och det ”värsta” är att det är egenskaper vi föds med och har begränsade möjligheter att lära oss. Förmågan att vara anställningsbar exkluderar därmed allt fler. Inte bara burka-brudarna som står utan entrebiljett alltså.

 

Slutsats
Jag har definitivt ingen lösning på frågorna ovan. Men det har nog ingen annan heller. Kanske skulle det kunna uppstå något som för samman olika grupper på riktigt. Jag vet att det skulle skapa magi. Som när POP-kulturen utvecklades i USA. Tänk om innovationsrådet till exempel bestämde sig för att Sverige skulle bli bäst i världen på ”reverse innovation”. Det är skulle vara innovativt på riktigt!

Det enda jag vet är att min frågeställning vid busshållsplatsen är inte den enda som kommer att vara relevant om vi inte gör något smart. Tro mig!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Din framtid, arbetsmarknad och invandring

Leave a Reply

Your email address will not be published.