Affärsmöjligheter med ”mobile enterprise”

Att processmodellering, effektivisering och utveckling av processer är väldigt kul tycker nog de flesta konsulter. Nu står vi inför en renässans där vi inte bara kommer att finjustera processer, utan faktiskt förändra dom rejält. Anledningen heter mobilitet. JAG VET att vi bara skrapat på ytan i vad mobiliteten kommer att göra för våra företag och hela vårt samhälle. Ändå upplever jag att de flesta företag behandlar frågan en smula styvmoderligt.

Att jag var hos tandläkaren i fredags är ett unikum! Jag fick ett telefonsamtal för några månader sedan om att jag skulle vara där en viss dag, en viss tid. Väl där sa jag att det skulle underlätta med ett SMS, men svaret var att dom funderade på email bekräftelse…..

Större perspektiv
Om vi bortser från min tandläkares strategi runt mobilitet och istället lyfter blicken lite, kan man läsa om hur mobila lösningar exempelvis påverkar demokrati och hälsofrågor. För ekonomier som helt saknar ett trovärdigt banksystem kommer ”mobile money” förändra länders hela ekonomiska strukturer. Läste att Afghanistansk polis fick betalt till mobilen, vilket gjorde att man fann en lösning på en omfattande korruption.

Vi ser en allt större användande av mobilitet inom sjukvården i allt för att ställa diagnoser, till att styra illiterata HIV-smittade i Afrika hur man sköter sin medicin. Verkningslösa piratmediciner i Afrika försvinner då man skickar en kod med mobilen för att få bekräftat att det är riktig medicin.

Vårt perspektiv
Även vi, i den så kallade utvecklade världen, kommer att påverkas rejält. Idag har väldigt många företag Smartphones som standard till sina anställda. Det är även en snabb ökning av ”plattor” som alternativ till en klumpig dator. Hela ”Bring your own device”-konceptet blir allt mer efterfrågat från personalen, som redan nu smyger in sin iMac på företaget.

MEN lik förbannat bygger processer på en icke-mobil verklighet. Försäkringstjänstemän sitter och skriver i anteckningsblock för att dokumentera skador. För att sedan ägna tid på kontoret för renskrivning.

Backoffice-processerna är helt låsta till företagetsnätverk, vilket gör att man antingen får göra övertid för att bli klar eller vänta till morgondagen. Saker som lätt kunde avslutats på en buss eller tåg. Allt för att ERP-kolosserna inte är mobila.

Jag tror att det finns en hel nisch i att effektivisera företag mot ”mobile enterprise”. Det finns massor av lågt hängande frukt i att minska kostnader och öka intäkter genom att ”mobilisera” processer.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *