Internet bär skulden för recessionen i väst!

1994 pluggade jag marknadsföring och jag kommer ihåg ett samtal med en kompis när jag just förstått att Internet kommer förändra hela världen. På vilket sätt kunde givetvis varken jag eller någon annan förstå.

Nu sitter vi här, snart 20 år senare med visst facit i handen. Men kapitlet är långt ifrån färdigt. Om vi går till vår egen lilla värld så har väldigt mycket blivit gratis och många fysiska produkter har digitaliserats och upphört att finnas.

Sedan 1995 har minst en revolutionerande förändring skett VARJE ÅR.  Alla som känner till Moores lag vet att kraften i en mikroprocessor fördubblas var 18:e månad. Hade flygindustrin haft samma utveckling sedan 70-talet hade det tagit en sekund att flyga mellan New york och Paris.

Konsekvenser
I västvärlden har vi lapat i oss alla de möjligheter Internet gett oss. Vi konsumerar dagstidningar , musik, film, fotografier ”gratis”. Hela tanken om den lokala handeln har upphört till att ge möjligheter till globala prisjämförelser. Fantastiskt!

Men när Napster var som störst under millenniumskiftet sjönk försäljningen av traditionella musikanläggningar med 93%. 93%! Polaroid har gått i konkurs, Kodak slutar tillverka film etc etc. Det är en konsekvens av alla ekonomiska och tekniska ”revolutioner”. I dagarna kallas SVD’s personal till möte, Sony’s lika så.

Politiker
En stor del av det politiska etablissemanget i väst betraktar fortfarande vår omgivning med industrialistiska glasögon. Dom betraktar ekonomiska modeller, arbetsmarknaden med en obsolet blick. Det gör i sin tur att dom fattar beslut som inte gynnar tiden vi lever i. Dagens innovation tar bort jobb istället för att tillföra nya! Dematerialiseringen är en dödsstöt för traditionella industrijobb. En naturlig del av denna ”revolution”.

Tillväxen vi ser i bla många Afrikanska länder är enormt spännande. Länder som i stort sett hoppat över den industriella revolutionen, går in i ett informationssamhälle utan ett ok av passivt, industriellt arbetstagande. Allt medan länder som Grekland, Spanien och Portugal har medborgare som bittert undrar vart deras självklara rätt till jobb tog vägen.

För bara några år sedan hade hälften av planetens människor aldrig ringt ett telefonsamtal. Nu några år senare äger 47% av medborgarna i Afghanistan en mobiltelefon. Läs den sista meningen igen!

Framtiden
Det något slitna ordet innovation är ändå nyckeln för framtiden. Innovation är för vår ålder, vad maskinerna var för jordbruket. Skall vi lyckas så måste vi ”fostra” Europas medborgare att tänka om.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

5 thoughts on “Internet bär skulden för recessionen i väst!

Leave a Reply

Your email address will not be published.