Har du förtroende för din partner?

Kom just hem från jobbet och insåg att kidsen fattat att man måste gå och lägga sig i tid nu när skolan börjat. Det innebar att jag kunde hälla upp ett glas vin, sätta mig i soffan till tonerna av den underbara Lana Del Rey. Frun har åkt till London och jag vet inte ens vad hon skall göra där. Jag skulle kunna lägga energi på att fundera på om hon träffar en viril, blek och extremt välhängd engelsman. Men det är ganska missriktad energi.

När allt för mycket förtroende är förlorat i en relation, tenderar man att lägga sin energi på att hacka partnerns Facebook konto, tjuvläsa SMS och ifrågasätta. Den motsatta partnern får lägga det mesta av sin energi på att förklara sig. Något som tar både tid och energi från det som är viktigt.

Företag
För länge sedan skrev jag om att ”trust” borde vara viktigast för företagsledningen och det gäller i allra högsta grad nu med. Varför?

Företag som saknar trust tappar i både tid och energi. På precis samma sätt som partnern hela tiden måste förklara sig, måste företag man saknar förtroende för hela tiden rättfärdiga sina avsikter, ideer och mål. Man måste förklara sig för kunder, potentiella anställda, anställda och aktieägare. Det är dyrt, tar energi och gör att tillväxten går långsammare.

Vi själva då?
Man kan också fundera på vad vi lägger i ”trust”. Det är ändå ett relativt subjektivt begrepp. Några litar inte på någon och ser troll i varje interaktion. Några litar blint på allt och alla. De flesta av oss pendlar väl däremellan. MEN jag personligen har jag svårt för allt för misstänksamma människor. Min kvasi-analys är att det bottnar i dålig självkänsla, där man inte ser sig vara värd att vara ärlig mot.

Ett allt för misstänksamt beteende gör också att man missar möjligheter. Att vara för misstänksam och försiktig tror jag konserverar ett status quo.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Har du förtroende för din partner?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *