Förändra en företagskultur

Är just inne i ett “projekt” avseende en superspännande ”företags-merger”. Vi talar inte helt oväntat mycket om kulturer. Mycket om att göra kulturen ”sexigare”. Men vad bestämmer vilken kultur som är rätt? Är det alltid rätt att vara så förbaskat sexig?

Få saker är väl så patetiska som när någon som definitivt inte är sexig i det stereotypa perspektivet, försöker vara just det. En person som skulle få respekt om den visade sitt sanna JAG istället för att försöka vara något den inte är. Det är integritet och integritet är sexigt, åtminstone tycker jag det. Jag har sett massor av företag som vill förändra sin kultur, UTAN att det korresponderar med företagets strategi. Då faller ju hela iden och kulturen blir bara några värdeord på väggen i receptionen.

Varenda fåmansbolag vill ha en Apple- eller Virgin-kultur. Detta utan att faktiskt vara Jobs eller Branson. För vi förhåller oss till dessa herrars kultur när den väl har satt sig, men vi skulle ALDRIG våga vara Jobs eller Branson när kulturen började formas. Dom som vill bränna nytänkare på bål, vill gärna vara nytänkare när man har facit av nytänkandet.

Kanske måste man inte förändra en kultur, utan snarare identifiera vad som är bäst med den befintliga kulturen och sedan arbeta för att lyfta fram dessa delar. Vill man ändå förändra kulturen gäller det att fokusera på några få enskilda delar för att lyckas. Att ta ett för stort grepp och tro att det går över en natt är en tröstlös approach!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Förändra en företagskultur

  1. Kanske inte oväntad läsning.. Jag hade önskat att du inte behövt skriva vad du skrev, det borde vara en självklarhet.. man brukar väl säga: “If you’ve got it, flaunt it”.. Bygg på det man har, stoppa inte strumpor i kalsongerna! Vi ses imorgon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *