Berusas du av din makt på Internet?

Jag slösurfade in på expressen häromdagen och kunde inte låta bli att se en film om en snubbe som gillrat en fälla för en cykeltjuv. Videon gav dock en fundering med lite bitter eftersmak.

För två år sedan skrev jag ett inlägg om källkritiken på Internet och det gäller ännu mer idag. Hela web 2.0 ger oss massor av möjligheter med också ett ansvar.

Vi ser en förskjutning av att massor av yrkesgrupper ”amatörifieras”. Vi blir alla självtitulerade poliser, domare, bödlar, journalister, läkare mm mm.

Journalister
Jag kan inte speciellt mycket om journalistik, men jag kan tänka mig att den titeln ändå förpliktigar när det gäller integritet, objektivitet, fakta etc. Många nyhetsredaktioner har abtikerat för den sociala modellen och gör medborgarna till sin arme av journalister. iReport på CNN är bara ett exempel.

Hälsa
Människors vilja att lyssna till amatörmässiga chartalaner på Internet verkar inte ha någon gräns. Dessa nyvunna kunskaper tar man sedan med sig till vårdcentraler för ändlösa diskussioner om alternativa behandlingsformer.

Poliser och domstolar
Vår förmåga till Internet shaming har förflyttat oss till medeltiden då oförrätter straffades med en stund vid stadens skampåle. Skillnaden var att om man var en ständig ”fuck up”, kunde man flytta från staden och påbörja ett nytt liv. Internet ger oss inte den möjligheten. Du straffas för livet inför hela jordklotet i något som du sannolikt inte ens fått en rättvis bedömning av.

Jag älskar det sociala nätet, jag älskar att makten flyttats till folket. Min något förmätna erfarenhet är dock att folket inte är en värdemätare på att kunna hantera rätt och fel. Det är en stor massa som utan eftertänksamhet och djup är påtända av makten som dessa möjligheter har gett dom!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Berusas du av din makt på Internet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *