QlikView’s framgångssaga

Jag skall vara helt uppriktig och säga att jag fnyst lite när verksamhetsfolket efterfrågat QlikView. Jag har upplevt lösningen som BI-branschens Black & Decker. Lite för hemmafixaren att pula med. Min värld har varit Cognos, SAS, SAP, Oracle etc. Nu skall jag berätta varför jag har haft fel.

Less is more
Det är lite som att säga att Excel inte räcker till. Vi klarar oss alltid med mindre komplexa lösningar än vad vi tror att vi behöver. Jämför när du skall köpa en diskmaskin. Du förförs av features som du ALDRIG använder. Du trycker av/på och förväntar dig ren disk. PUNKT.

Användarna rules/IT sucks
Användarna har tolkningsföreträde i vad som behövs, funkar och tilltalar dom. En av anledningarna till mången havererad SAP implementation är ett passivt (och ibland aktivt) motstånd hos användarna. Att pressa in, en av IT vald lösning, är en change management mardröm.

Visualisering
Visualisering är ordet. Nyckelordet. Framgångsordet. Att kunna visualisera data (och det gäller allt, inte bara BI) är en framgångsfaktor. Allt fler användare är inte uppväxta med MS-DOS eller grön text mot svart bakgrund och dom kommer aldrig att vara produktiva (eller ens kunna tolka) med dålig visualisering.

Jag jobbar en hel del med visualisering av förbrukning av energi. En fråga som kom upp häromdagen var visualisering av energi på dagis. ”Dom behöver nog pedagogisk visualisering”. Bullshit! ALLA behöver ”dagis-aktig” visualisering av data.

Nu tror jag i och för sig att dom andra leverantörerna är på väg att komma ikapp. Men jag lyfter på dumstruten för QlikTech och deras framsynta strategi.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.