Närvaro och äkthet (fredagsmys)

Nu närmar sig ännu en helg och mitt hatobjekt, fredagsmys infinner sig i alla medelklassvillor runt om i Sverige. Fredagsmys, denna vidriga Svenska ritual som jag är helt säker på driver familjer ner i avgrunden. En stund i livet då minsta motståndets lag skall göra alla lyckliga ur en total kompromiss av önskemål.

Familjer ”upplysta” från veckotidningar kämpar hårt för att anta manér som tidigare tillhört en traditionell överklass. Vinet dekanteras, köttfärsen till Taco-dinnern analyseras och Magdalena Ribbings etikettsråd förmedlas till barnen för att dom skall lyckas ännu bättre än mamma och pappa som alltid gått på fest i tubsockar. Allt detta vilar som ett moln över myset.

Äkthet
Jag tror att det finns en utmaning med fredagsmyset och det är att det inte bottnar i någon äkthet. Alla brottas med förväntningar och roller. Kvinnor dras mellan att vara den perfekta mamman och den kåta hustrun.  Männen är mest förvirrade av de traditionella könsrollerna som fredagsmyset för med sig och blir därmed bara menlösa åskådare. Barnen genomskådar teatern på två sekunder!

Närvaro
Det sociala sammanhanget ligger som en våt filt över fredagsmyset. Varje pip från telefonen måste undersökas, eventuella Facebook uppdateringar måste kommenteras, jobb-mail måste ”bara” besvaras. Rädslan av att inte vara med på utsidan gnager som ett öppet sår hos varje familjemedlem.

Frågan är om jag inte skall fira helgen ensam med burköl och några porrfilmer!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Närvaro och äkthet (fredagsmys)

Leave a Reply

Your email address will not be published.