Gått inflation i innovation?

Jag har sällan hört ordet innovation så mycket som de senast 6 månaderna. Framför allt politiker tävlar i överanvändandet av ordet. Stefan Löfven och socialdemokraterna pratar om behovet av ett innovationsråd som redan finns. Den gröna sidan talar innovation när det gäller förnybar energi etc. Och den borgerliga sidan talar innovation ur ett tillväxtperspektiv. Det som är gemensamt för dom alla är tron på innovation som lösningen på vår arbetslöshet. Men jag tycker att dom delvis gör en tankevurpa.

Det var ett innovativt grepp att starta Facebook och det är ett av världens högst värderade bolag. Men hur många jobb har det skapat i sig? Vi har Svenska innovatörer på spelområdet, Spotify, Skype m.fl, men det skapar inga jobb för dom som inte gått ut gymnasiet och knappt för några andra heller. Dagens innovationer skapar högt värderade bolag OCH dematerialisering. INTE industrijobb.

Jag älskar innovation och jag är helt säker på att det är rätt recept för den postindustriella kontext vi befinner oss i. Men att dagens innovation skulle skapa nya industrijobb håller jag för osannolikt.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Gått inflation i innovation?

Leave a Reply

Your email address will not be published.