EnerCom en ny bransch?

Jag är lite förvånad över att vi inte ser mer innovation mellan energibranschen och telecom-branschen. Eller också är det bara jag som inte vet….. Jag ser stora möjligheter mellan dessa två branscher i utbyggnaden av de smarta näten. Distribution av mätvärden kommer väl sannolikt att, åtminstone delvis, ske via telekommunikation?

De riktigt spännande innovationerna i de smarta näten tror jag inte kommer att uppfinnas inom energibolagens väggar, utan i relation till andra branscher. Är man snabb som energibolag så tror jag att det finns osannolikt spännande positioner att ta här.

Om jag klandrat energibranschen för att var lite… hmmm… konservativt trög så borde intresset från telecom-sidan vara desto större. Exempelvis en combo mellan Tele2 och Fortum skulle kunna bli en innovativ explosion tror jag. Men det finns också stora möjligheter för de mindre energibolagen som kan agera snabbare, billigare och smartare.

Överallt ligger oslipade diamanter i form av marknadsmässiga innovationer. Varför ingen tar dom är för mig en gåta!

Bonus: För nerdar finns en ganska intressant artikel; The Cellular Networks As An AMI Enabler: Pros And Cons

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.