Dyster framtidsbild? (off topic spaning)

Normalt sett är jag inte speciellt pessimistisk. Tvärtom kämpar jag faktiskt för att inte vara så okritiskt optimistisk som jag är. Men det finns några saker som gör att jag faktiskt ser delar av framtiden i lite dystrare färger. Jag tror på kapitalism och är väldigt långt från vänster, men man måste också se när delar av den vittrar sönder.

Världen
Har just läst boken “Every Nation for Itself: Winners and Losers in a G-Zero World” av Ian Bremmer. Den handlar om att världen inte längre har någon tydlig ledare, i form av USA. I Sverige har framför allt vänster-människor talat om USA som världens polis och visst finns det något imperialistiskt osmakligt över det, men alternativet kommer vi att se nu. I en G-zero värld kommer vi att se en värld som står handfallna i konflikter och kanske även olika typer av globala mål.

Kina
Man läser hur bostadspriserna exploderar i Peking. Människor i Kina tar för sig av livet och det känns lite som om dom kollektivt står och blåser i en ballong som kommer att spricka tidigare en vad vi faktiskt tror.

Vi ser ett USA med stagnerade löner och av stålbadet förbättrad produktivitet. Södra USA har blivit den nya (och inhemska) låglöneproducenten. Läs den strålande rapporten från Boston Consulting Group för att förstå vad som händer.

Sverige
På tal om vänster så har Dan Jönsson skrivit en bok om Ingenmans land och även om jag inte läst boken så har jag förstått att han målar bilden av småstadens förfall. Ett förfall som, vad jag tror enligt honom, är ett symptom på en globaliserad och urbaniserad värld. Och jag håller med, men istället för att längta tillbaka till något som varit så borde man åtminstone försöka att göra något åt det.

I Rinkeby och Tensta kokar frustrationen och det är bara början. Oavsett hur mycket politiker talar om innovation kommer dessa ungdomar alltid att vara förpassade till arbetslöshet eller i bästa fall låglönejobb. När dom sedan betraktar dom som skördar frukterna av innovationen kommer frustrationen öka allt mer.

Vimsigt inlägg?
Jag är fullt medveten om att det är ett aningen vimsigt inlägg, men jag försöker lägga ett pussel i ett större perspektiv och det är inte så lätt. Kommer Rinkeby eller Sveg bli det Svenska Lousiana där man producerar billigt? Kommer vi att se en kollaps av miljö- och säkerhetstänk när det saknas globala ledare? Kommer Stockholm att bli ett tillhåll för inflyttade ungdomar från Haparanda som levererar underbetalda servicetjänster till den innovativa medelklassen?

Jag har ingen aning, men även om det är mycket himmel och hav i pusselbitarna så faller åtminstone några på plats.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Dyster framtidsbild? (off topic spaning)

Leave a Reply

Your email address will not be published.