Big data ger konkurrenskraft för energibranschen!

Företagskunder är viktiga för energibolagen. När lägenhetskunder sitter och gör prisjämförelser på elskling är det som att bekymra sig över bensinpriset om man kör en mil i veckan. Personligen tycker jag att man får ganska mycket för elpriset som privatperson.

Men vi som privatpersoner har ett begränsat värde för el-bolagen. Riktigt intressanta är de stora industrierna. Här har man i årtionden talat om att skapa tilläggstjänster för att addera ett större värde och tjäna mer pengar. Personligen har jag inte sett så mycket innovation här!

Men precis som i andra branscher kommer snart kunderna vara före leverantörerna i att se möjligheter. Då kommer kraven på att få sin energiförbrukning visualiserad på ett vettigt sätt. OCH med inträdet av smarta nät kommer möjligheten att erbjudan bra tjänster vara obegränsad.

Big data
Bra datastruktur, teknisk infrastruktur och hanteringen av Big data kommer att vara en vital del av möjligheterna att erbjuda nya tjänster. Där är inget energibolag ännu så vitt jag vet. Den som är först med att skapa en plattform för att samla in, hantera och visualisera data kommer kunna ta marknadsandelar på B2B segmentet! Då kommer det inte räcka med två hål i väggen och att säga att man kan bistå med energirådgivning. Denna energirådgivning kommer att vara automatiserad, lönsam och inlåsande.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Big data ger konkurrenskraft för energibranschen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *